1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kioskägaren fick inget veta

Ägaren fick aldrig veta att tjänstemännen sagt nej till hans planer på att bygga om kiosken på stranden i Sandviken till sommarstuga.
Därför blev det återremiss på ärendet vid gårdagskvällens fullmäktige.
Sölvesborg • Publicerad 28 september 2010
Ägaren av kiosken på stranden i Sandviken vill bygga om huset till en sommarstuga. I går skulle politikerna ha fattat beslut i frågan men i sista stund blev det återremiss eftersom det visat sig att ägaren aldrig fått se tjänstemännens utredning.
Ägaren av kiosken på stranden i Sandviken vill bygga om huset till en sommarstuga. I går skulle politikerna ha fattat beslut i frågan men i sista stund blev det återremiss eftersom det visat sig att ägaren aldrig fått se tjänstemännens utredning.Foto: Lars Ohlsson

Hade politikerna valt att fatta beslut hade de förmodligen begått ett formellt fel enligt Förvaltningslagen, och den risken ville de inte ta trots att den S-ledda majoriteten säger nej till ombyggnaden.

Återremissen grundar sig på att kioskens ägare inte har fått ta del av, och än mindre fått yttra sig över, utredningen av fallet som samhällsbyggnadsförvaltningen gjort och som politikerna haft som beslutsunderlag.

– Det borde han ha fått, medgav stadsarkitekten Karl-Magnus Adielsson.

Trots att samtliga politiker var överens om återremissen uppstod en debatt mellan i första hand Ebbe Södergren (M) och Willy Söderdahl (V) om det lämpliga i att behandla strandskyddsdispenser, som frågan i grund och botten handlar om, i fullmäktige.

– Jag anser att den sökande ska skyddas från offentlighet, och det görs inte när frågan behandlas så här öppet i fullmäktige, menade Södergren.

– Vi bör använda det här som ett pilotfall och se om det fortsättningsvis går att lösa på andra sätt.

Men han fick mothugg av V-ledaren:

– Vi diskuterar bara principfrågor som gäller alla kommuninvånare. Och det gör vi allra bäst i fullmäktige med full offentlighet.

– Då kan vi visa att vi behandlar alla lika.

Kommunalrådet Heléne Björklund (S) medger att ärendet inte har skötts ordentligt.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.