1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kerstin går till plugget med nöje

Lärcentrum Sölvesborg får sakta men säkert allt fler studenter.
Kerstin Holmer är en av cirka 150 personer som är inskrivna just nu.
Sölvesborg • Publicerad 14 november 2005
Kollar mail. Kerstin Holmer är en flitig student. Hon pluggar även på helgerna. Foto: MARCUS PALMGREN
Kollar mail. Kerstin Holmer är en flitig student. Hon pluggar även på helgerna. Foto: MARCUS PALMGRENFoto: MARCUS PALMGREN

-Det är jättelyxigt att få vara här, tycker hon.

Den pensionerade landskapsarkitekten är inte riktigt representativ för hur en student hos Lärcentrum Sölvesborg ser ut.

-Nej, de allra flesta är yngre, säger Kerstin Holmer. Men det hindrar ju inte att vi äldre kan bli fler. Fler borde ta chansen och se vilka möjligheter som finns här.

Handel och filosofi

Kerstin Holmer har ingen dator hemma, så hon är på lärcentrum flera gånger i veckan. Den som är inskriven här får nyckel och lärcentrum är öppet till sent om kvällarna.

Kerstin Holmer är inskriven på en kurs i rättvis handel. Tidigare har hon bland annat läst kurser i filosofi och anatomi.

-Det är hur roligt som helst. Jag har redan anmält mig till en ny kurs. Den heter Från Herodes till Holocaust och handlar om förföljelsen av judarna genom århundradena.

Handledning

Lärcentrum Sölvesborg har en särskild handledare, men personalen på biblioteket som ligger vägg i vägg kan hjälpa till under sin öppettid.

Från att ha varit ett EU-projekt drivs lärcenter Sölvesborg idag helt i kommunens regi.

-Just nu har vi cirka 150 studenter inskrivna, säger bibliotekarien Elna Hansson. I den form som vi är i nu har verksamheten fungerat sedan 2003.

De flesta som studerar är mellan 20 och 30 år. De läser allt från företagsekonomi till teknik och fysik. Här finns de som precis börjat läsa på högskola och de som befinner sig på doktorandnivå.

-Många har jobbat ett tag och har börjat studera och många av dessa går vårdutbildningar, säger Elna Hansson. En hel del av våra studenter läser i Kristianstad, men är inskrivna också här, så att de kan läsa hemma på helgerna.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.