1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kan ha salmonella

Det finns misstankar om salmonella på en gård tillhörande en slaktsvinuppfödare i Sölvesborgs kommun. Nu utreds misstankarna och under tiden är gården spärrförklarad av Jordbruksverket..
Sölvesborg • Publicerad 2 maj 2003

Salmonellasmittan upptäcktes nyligen vid slakt av ett slaktsvin från en uppfödare i Sölvesborgs kommun. Jordbruksverket kopplades in på fallet och verket har nu gett distriktsveterinärstationen i Karlshamn i uppdrag att göra en omfattande salmonellautredning.

Flera prov ska tas

Bland annat ska avföringsprover tas från samtliga suggor men också samlingsprover från slaktsvinen. Prover ska också tas från foder och gödselbrunn.

Under tiden detta görs och proverna analyseras har Jordbruksverket beslutat att gården ska spärrförklaras. Det innebär att inga nya djur får tas in på gården och inga djur får skickas till slakt.

Enligt personal på Jordbruksverket innebär det även restriktioner i foderleveranser och besök till gården.

Bara misstankar

Från Jordbruksverket poängteras att det än så länge bara rör sig om misstankar om salmonella och att proverna ska ge svar på frågan om smittan fått fäste i besättningen eller om det rör sig om ett tillfälligt fall.

Ta fram saneringsplan

I instruktionerna till distriktsveterinären framgår det också att en saneringsplan för besättningen snarast möjligt ska utarbetas i samarbete med länsveterinären om salmonellabakterier påvisas i avföringsprover från den aktuella besättningen.

Jordbruksverket uppger vidare att salmonella hos svenska slaktsvin är ytterst ovanligt.

Några fall per år

Det brukar, berättar personal på smittskyddsenheten, dyka upp fyra eller fem misstankar om smittan per år.

Av dessa misstankar brukar högst ett resultera i konstaterat fall.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.