1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ett bråk om höjden på en sommarstuga i Norje lyckades leta sig ända upp i kammarrätten.
Dock inte för att grannarna var rädda för att mista sin utsikt, utan för att de ogillade att den boende i stugan bredvid skulle få ökad insyn i deras eget fritidshus om han fick bygga i två plan..
Sölvesborg • Publicerad 8 oktober 2002

Allt började med att en stugägare sökte, och fick, bygglov för att riva en utskjutande del av sin sommarstuga, och göra en ny tillbyggnad i två plan på samma grund.

Detta fick stugägarna på tomten bredvid att reagera. Mellan de båda tomterna finns ett högt buskage som hittills skyddat paret från insyn, men med ett tvåvåningshus så nära deras egen tomt menar paret att insynen i deras stuga och trädgård blir total. Därmed anser paret att de inte längre kan vistas fritt på solsidan i sin trädgård, utan måste nöja sig med den västra sidan.

Eftersom paret anser att den ökade insynen medför betydande olägenhet för dem, överklagade de bygglovet och gav inte heller upp i första taget. Saken gick först till länsstyrelsen, vidare till länsrätten, och nu har alltså även kammarrätten tagit ställning till överklagandet.

Paret har dock inte haft turen med sig, och även kammarrätten meddelar nu att deras överklagan avslås. Kammarrätten menar, efter att ha hållit syn vid fastigheterna, att det inte finns några hinder mot det givna bygglovet.

Det klagande paret får nu antingen finna sig i den störande insynen, eller försöka föra ärendet vidare till regeringsrätten.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.