1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Käkfyndet kom från en människa

Kraniumfyndet som gjordes på stranden mellan Hörvik och Krokås kommer från en människa. Det har nu Rättsmedicinalverket i Stockholm konstaterat.
- Men sökningen via tandkort på fyra försvunna människor, däribland Lelle Hildebrand, från vårt område gav inget, säger kriminalinspektör Jonny Fridh.
Sölvesborg • Publicerad 12 april 2003

I onsdags för tio dagar sedan gjordes det anmärkningsvärda fyndet av några ungdomar på Lister. Ilandflutet på stranden mellan Hörvik och Krokås låg en kraniumdel från en käke med åtta intakta tänder.

Fyndet skickades till Rättsmedicinalverket i Stockholm som nu kunnat faställa att käken kommer från en människa.

Sökning med tandkort

Samtidigt har kriminalinspektör Jonny Fridh vid Blekingepolisen gjort upp en lista på människor som försvunnit i Blekinge. Det rör sig om fyra personer. Bland annat turnéledaren Lelle Hildebrand som försvann i Sölvesborg i slutet av 1990-talet, men också två fiskare samt en fritidsbåtsägare.

- De försvunna personernas tandkort har jämförts med tänderna i den aktuella käken. Men sökningarna gav inget. Alltså är det ingen av dessa fyra personers käke som påträffats, säger Jonny Fridh.

Nu kommer Rättsmedicinalverket att via tandkort söka vidare på andra svenskar som är försvunna.

Rättsmedicin tar över

- Men Östersjön är stor. Käken kan komma från någon i Polen eller Tyskland. Och några listor på försvunna personer i dessa länder finns inte i Sverige, slår Fridh fast.

Analysen av käkfyndet visar att att det rör sig om en fullvuxen människa, troligen mellan 20 och 50 år gammal. Å andra sidan kan käken ha legat i vattnet mer än tio år.

- Nu tar Rättsmedicinen i Stockholm över sökandet och för vår del betraktas det som ett öppet ärende. Mer än så här kan vi inte göra, säger Jonny Fridh.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.