1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kadaver är ett hot mot grundvattnet

De nergrävda kycklingkadavren är ett hot mot både grundvattnet och miljön i övrigt. Ändå kommer de att tills vidare att lämnas utan åtgärd.
- Självklart är det direkt olämpligt om de ligger kvar, och kommunen kan bli tvungen att gräva upp dem. Men det arbetet kan påbörjas tidigast på måndag, säger miljöchef Göran Edvinsson.
Sölvesborg • Publicerad 27 april 2002

Gropen med kycklingkadavren upptäcktes i samband med att ett flertal döda ormvråkar hittats i Ysanetrakten. En anonym källa beskriver fyndet som en fyra till fem kvadratmeter stor grop med en flytande sörja av ruttnande kadaver.

Hotar grundvattnet

Denna sörja låg fortfarande kvar i går, trots att de döda fåglarna enligt experter är ett allvarligt hot mot grundvattnet. Har kycklingarna dessutom dött av en smittsam sjukdom finns risken att smittan överförs till andra djur.

Men miljökontoret har alltså inte agerat i frågan.

- Jag har inte varit ute och sett det själv, men ligger det fortfarande kvar måste vi naturligtvis göra något åt det, säger Göran Edvinsson.

Ett problem är att man inte helt säkert vet vem som grävt ner kadavren, och vem som alltså egentligen ansvarar för att gräva upp dem.

Har polisanmälts

Misstankarna riktas dock mot en kycklinguppfödare i trakten, som också polisanmälts för miljöbrott.

Polisanmälan gör det i sin tur vanskligt att gräva upp kadavren, eftersom man i sådana fall kan undanröja bevis.

- Men självklart kan det inte ligga kvar. Kan vi inte klart peka ut vem som är skyldig, får vi nog ta beslutet att sanera det själva, säger Göran Edvinsson.

Men detta beslut tas alltså

tidigast på måndag, och fram till dess får kadavren ligga kvar, såvida nu inte den ansvarige själv känner sig manad att åtgärda saken.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.