1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

JiWe Galv får ny ägare

JiWe Galv med 80 anställda i Sölvesborg fick på torsdagen ny ägare.
Företaget har köpts av den danska koncernen Dansk Overflade Teknik (DOT).
- Det här känns mycket, mycket bra, säger Karl Erik Bäckius, vd på JiWe Galv, som räknar med att dansk produktion flyttas till Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 17 oktober 2003
Foto: Lena Ehring Firade med tårta. Glada herrar åt dansksvenk tårta efter DOT:s köp av sölvesborgsföretaget JiWe Galv. Från vänster: Karl Erik Bäckius, Lars Peter Degn samt Jan Ole Rasmussen.
Foto: Lena Ehring Firade med tårta. Glada herrar åt dansksvenk tårta efter DOT:s köp av sölvesborgsföretaget JiWe Galv. Från vänster: Karl Erik Bäckius, Lars Peter Degn samt Jan Ole Rasmussen.Foto: 

I det danska köpet ingår såväl JiWe Galv i Sölvesborg som systerbolaget Eskilstuna Galvan med 80 respektive 40 anställda.

- Vi har känt oss som gökungar i Lindabkoncernen i tre års tid och vi har dessutom funnits på deras säljlista hela tiden, berättar Karl Erik Bäckius.

Letat efter köpare

Han berättar vidare att han i våras fick i uppdrag att hitta en köpare. Han fann sju möjliga och överst stod Dansk Overflade Teknik (DOT).

- Så jag är lycklig över att DOT köpte oss. Nu har vi fått en både branschkunnig och kapitalstark ägare som vill satsa på oss, påpekar KE Bäckius.

DOT finns på fem ställen i Danmark och hade innan de svenska köpen 450 anställda.

Nu når de upp i en årsomsättning på 450 miljoner svenska kronor.

- JiWe i Sölvesborg har ett mycket stort tekniskt kunnande som vi ville åt, kommenterar DOT-chefen Lars Peter Degn.

Både Degn och KE Bäckius uppgav på torsdagens presskonferens att dansk produktion kommer att flyttas till Sölvesborg och att köpet kommer att få en positiv effekt på sysselsättningen.

Har haft ett samarbete

De berättade också att företagen haft ett visst samarbete under våren då uppbyggnaden av JiWes nya fabrik på Sölvesborgs gamla varvsområde ägt rum. Invigningen av nybygget sker för övrigt i februari.

- Då ståtar vi med en av världens mest moderna förzinkningsanläggningar och definitivt den nyaste, sa Karl Erik Bäckius.

DOT är totalt dominerande på den danska marknaden medan JiWe och Eskilstuna Galvan har 20 procent av den svenska.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.