1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jetplan ger kortare flygtid till Arlanda

Från den 12 augusti förkortas flygtiden med 20 minuter mellan Arlanda och sölvesborgarnas närmsta flygplats i Everöd. Anledningen är att ett avtal har slutits med ett brittiskt flygbolag som flyger med jetplan.
Sölvesborg • Publicerad 25 juli 2013

Företaget Flyglinjen som driver Kristianstad Airport har slutit ett avtal med det brittiska flygbolaget BMI Regional, som alltså tar över trafiken från Minoan Airlines. Det innebär att när flygsäsongen mellan Kristianstads flygplats och Arlanda inleds den 12 augusti så står det inte som tidigare ett Fokker 50 på starbanan, utan ett jetplan av modellen Embraer ERJ 145.

Detta kommer innebära att restiden på sträckan förkortas med 20 minuter till på pricken en timme.

– Storleken på flygplanet är detsamma och avgångarna kommer också att vara lika många, tre gånger i båda riktningar på vardagar plus en söndagsavgång. Den stora skillnaden är den förkortade flygtiden som innebär att avgångstiderna i båda riktningarna kommer att bli mycket bättre för resenärerna, säger Flyglinjens vd Philp Löfgren.

Som exempel nämner han eftermiddagsavgången från Arlanda som har flyttats från 14.40 till 15.50.

– Det är en mycket bättre avgångstid för affärsresenärer. Tidigare har de allra flesta valt att flyga tillbaka med kvällsflyget klockan 18.

En annan förändring är att det flyget som tidigare har gått klockan 09.40 från Kristianstad med den nya tidtabellen lyfter en halvtimme tidigare.

– Förut så har den avgången varit lite för sen om man ska upp på ett förmiddagsmöte i Stockholm. Om planet nu lyfter tidigare, samtidigt som man har en kortare flygresa så passar det mycket bättre.

Innan sommaren öppnades också en söndagsavgång till Arlanda från Everöd.

– Tanken med den är bland annat att kunna flyga ner stockholmare till regionen över helgen. Avgångstiden till Arlanda klockan fem på söndagen lämpar ju sig väldigt bra för dem som kanske har en sommarstuga på Österlen eller i Sölvesborgstrakten.

Samtidigt som Flyglinjen genomför den här satsningen på Kristianstad så väljer man att lägga ner trafiken mellan Jönköping och Bromma flygplats.

– Det har varit en olönsam linje helt enkelt. Det är inget konstigt. Det händer hela tiden i den här branschen att man öppnar upp och lägger ner linjer.

Tobias Wahlberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.