1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Ingen fara för Mjällby"

Personalen på Valeo i Mjällby kan känna sig lugn, trots beskedet att tolv fabriker i Europa ska läggas ner.
Det anser Krister Gustavsson, fackklubbsordförande.
Sölvesborg • Publicerad 24 oktober 2001

- Vi har inte fått några som helst signaler om att nedläggningshoten skulle beröra verksamheten i Mjällby, eller Sverige överhuvudtaget, säger Krister Gustavsson.

I helgen meddelade den franska bildelstillverkaren att flera anläggningar skulle läggas ner, men inte ens ledningen för den svenska verksamheten hade fått någon information om vilka fabriker som skulle kunna komma på fråga.

Vill öka lönsamheten

Jean-Francois Cachera, vice vd för verksamheten i Mjällby, sa i måndags till BLT att han inte visste hur ledningens beslut skulle påverka Mjällbyanläggningens framtid, men konstaterade ändå att kronans svaga ställning kan utgöra ett handikapp för tillverkningen i Sverige. Bara en ökad lönsamhet skulle kunna garantera att verksamheten finns kvar.

Från fackligt håll känner man ändå ingen oro för fabriken i Mjällby.

Bra resultat

- Oron är onödig. Vi har varit duktiga på att öka produktionen, och resultaten ser mycket bra ut. Dessutom är Mjällbyfabriken den enda som tillverkar kylare, och det låter inte sannolikt att hela den verksamheten skulle läggas ner, säger Krister Gustafsson.

Krav på ökad lönsamhet är något som enligt Krister Gustafsson alltid uppstår på aktie-ägarnas begäran, och behöver inte betyda något för situationen i dagsläget.

- Vi har väldigt mycket att göra just nu, och verksamheten går framåt. Därför skulle vi behöva koncentrera oss på det, istället för att oroa oss i onödan.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.