1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inga ugglor i mossen - dock i skorstenen

Gertie och Sven Lingström vaknade i sommarstugan i Grönslätt och upptäckte en uggla i skorstenen.
Efter flera räddningsförsök lyckades de till slut befria den omtumlade fågeln.
- Det är så när man bor i vildmarken, säger Sven, som vintertid bor i Kalifornien.
Sölvesborg • Publicerad 3 juni 2004
Foto: Christian Hylse Kylskåpsprydnad. Sven Lingström i Grönslätt utanför Hällevik fick efter mycket möda ugglan att lämna den skorsten som höll på att bli en dödscell.
Foto: Christian Hylse Kylskåpsprydnad. Sven Lingström i Grönslätt utanför Hällevik fick efter mycket möda ugglan att lämna den skorsten som höll på att bli en dödscell.Foto: 

Han hukar framför den öppna spisen och lyser upp mot den cirka trettio centimeter långa fågeln, som krupit upp i skorstenen. Ugglor är ju kända för sin vishet, men Sven har sina tvivel.

- Om han var klok, så skulle han ju komma ner, säger han och känner efter i skorstenen med kvastskaftet.

Misstogs för en mink

Efter ett lönlöst försök att mota ut ugglan uppifrån taket med hjälp av ett lod, försöker han nu få tag på det flygande rovdjuret ifrån spisen.

Ugglan är troligen en katt-uggla, som trillade ner i skorstenen under natten. När Sven gick förbi i går morse, hörde han något som knackade mot spisluckorna.

- Jag trodde att det var en mink, men sedan såg jag ögonen när jag lyste med ficklampan, berättar han.

Ugglan försvann snabbt en bit upp i skorstenen. Polisen kontaktades, men hade inte tid att komma. Sven och Gertie måste få ut den på egen hand.

- Räddningstjänsten kommer väl bara om det är tomten som ramlar ner i skorstenen, säger Gertie.

Sotig och omtumlad

Paret bor i Kalifornien och är hemma på semester i Hällevik. Den idylliska stugan med blå knutar står med vidöppna dörrar, i fall ugglan skulle komma ut.

- Nu! ropar Sven.

Det rasslar till i skorstenen och där är ugglan. Med utbredda vingar ger den ett mäktigt intryck och det gäller att huka sig när den kommer farande.

Ut i köket och upp på kylskåpet. Sven försöker mota den mot dörren, men i stället kraschar ugglan rätt in i ett fönster. Ett par krukor trillar i golvet. Sotig och omtumlad, men utan synliga skador sätter den sig slutligen i fönsterkarmen. Sven vågar sig fram för att öppna fönstret, ugglan flyger ut i friheten.

Väl ute sätter den sig i en tall och rör sig inte ur fläcken. Bara några sotfläckar på tapeten vittnar om den dramatiska räddningen.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.