1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inga Pågatåg i Blekinge i år

I går presenterade Skånetrafiken hur kollektivtrafiken ska se ut i nordöstra delarna från december i år.
– Någon Pågatågstrafik till Sölvesborg blir det inte, säger affärsutvecklare Mats Ohlsson.
Sölvesborg • Publicerad 25 april 2013

Mats Ohlsson har arbetat på Skånetrafiken sedan 2004 och är där fullt koncentrerad på att utveckla tågtrafiken.

– Det har haft väldigt konstiga vägar det här. Vi satt länge och tittade på att köra till Karlshamn, men de (Blekingetrafiken reds anm) kom inte till­baka det datumet vi kom överens om.

– I ett väldigt sent skeende har Blekingetrafiken skickat in till Trafikverket att man är intresserad av Sölvesborg. Det här upplägget var ju inget man ­hade diskuterat med oss. Det har varit order och kontraorder, säger Mats Ohlsson.

I december förra året var BLT först ut att berätta att Blekingetrafiken bestämt sig för att prioritera Pågatåg mellan Karlshamn och Kristianstad. Då sa trafik­utvecklare Jakob Elmander:

”Innan jul behöver vi ett inriktningsbeslut från berörda kommuner för att kunna gå vidare. Vi har ­ansvar för att upphandla trafiken och det tar tid.”

Skånetrafikens chefsstrateg Mats Améen sa att det var klart att tågen skulle gå fram till länsgränsen.

”Dom kan det rent tekniskt, men det är ingen lyckad lösning. Det kan ske under något eller ­några år.”

”Beslutet om de ska fortsätta ligger alltså i Blekingetrafikens händer.”

En remissrunda hos Blekinges fem kommuner och landstinget visade på att viljorna spretade. I slutet av mars förklarade Magnus Forsberg, strategisk planerare på Region Blekinge, att de lyssnat på ägarna och föreslog därför att starten för trafiken skulle skjutas upp. Trafiknämnden och slutligen regionstyrelsen beslutade i stället att arbeta för att tågen skulle gå till Sölvesborg. Trafikverket sa att de kunde tänka sig att testköra tågen för att se om det trots allt var möjligt att vända där.

Kommunalråd Heléne Björklund (S) medgav att hon var rädd för att Skånetrafiken skulle säga nej av tidtabellskäl, men att det fick bli en ­senare fråga.

I går stod det klart att Skånetrafiken endast trafikerar Bromölla då risken för förseningar vid tågvändningar anses vara för stor.

– Vi vill gärna köra in i Blekinge, men för att lyckas med det måste man ha ett genomarbetat förslag, säger Mats Ohlsson.

Så det blir inga Pågatåg i år?

– Nej, nu är vi i ett sådant läge att nu läggs tidtabellerna så det blir tidigast december 2014.

Sarah Pallin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.