1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inga dammar utan höjt bidrag

Listerbönderna är ointresserade av att bygga bevattningsdammar om inte det statliga bidraget höjs väsentligt.
Det framkom med tydlighet vid en av Sölvesborgs Vattenförening arrangerad informationsträff i Siretorps bygdegård på tisdagskvällen.
Sölvesborg • Publicerad 11 oktober 2001

Bevattningsdammar är ett viktigt inslag i strävandena att hushålla med grundvattnet på Listerlandet så att jordbruksproduktionen kan upprätthållas utan att det sinar i grundvattenreservoarerna.

En bevattningsdamm att samla regnvattnet i kostar kring en halv miljon kr att bygga och staten ger i dag 30 procent i bidrag. Det är för lite, anser bönderna vars intresse emellertid blir mycket stort om bidraget blir lika som för miljödammar, det vill säga 70 procent.

Bra vatten

En uppvaktning med stöd av kommunalrådet Jens Åberg för att få reglerna ändrade kan bli aktuell framöver.

Mötet i Siretorp samlade 80-talet intresserade som av statsgeologerna Ove Gustavsson och Mattias Gustavsson fick veta att vattenprover nu tagits i samtliga 150 brunnar och att resultatet visar på en utmärkt vattenkvalitet.

Ytterligare frågor

- Där föll talet om att böndernas uttag medfört försämrad vattenkvalitet, konstaterar vattenföreningens ordförande, Hasse Nilsson, Stiby.

Vidare under mötet redogjorde vattenexperten Karl Andersson, Gärds Köpinge, och föreningens jurist, Göran Brolin, Växjö, för ett tjugotal frågeställningar som kan bli aktuella i samband med ansökning om vattendom för att få tilldelning av det listerländska grundvattnet.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.