GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hugger in på isländsk snabbmat

På Island finns det sex restaurangen som specialiserat sig på att servera så kallade Hlöllabatar. På fredagen öppnade det ett sådant snabbmatställe även i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 18 januari 2019

Sedan några år tillbaka har den inländska snabbmaten funnits hos Patrik Johansson på Listermacken i Mjällby.

Charlie Axelsson (t v) från Valje hugger in på en isländsk Hlölli under överinseende av matställets ägare Marie Granquist.
Charlie Axelsson (t v) från Valje hugger in på en isländsk Hlölli under överinseende av matställets ägare Marie Granquist.Foto: Lars Ohlsson

Nu har han startat ett bolag tillsammans med Marie Granquist och flyttat verksamheten till Sölvesborgs centrala delar.

Maträtten kan närmast beskrivas som en rostad baguette som det finns ett 20-tal olika varianter av fyllningar till.

Enligt Marie Granquist är det varianten ”Tjock som fan” som är den populäraste. Den står för cirka 30 procent av beställningarna.

Patrik Johansson berättar att han för några år sedan blev kontaktad av en kamrat som varit på Island och ätit rätten och han tyckte att Johansson borde ta den till Sverige.

– Jag åkte dit och provåt. Jag tyckte det var jättegott och på den vägen är det, säger han.

– Och när vi kom över den här lokalen på bra läge i Sölvesborg var det bara att slå till.

Ägarduon har för övrigt även en restaurang med samma inriktning i Osby.

Snabbmatsstället mitt emot Flora-Perssons parkering kommer att vara öppen klockan 11 till 19 sju dagar i veckan. Det inledande målet är att sälja 100 portioner dagligen.

Enligt Patrik Johnsson öppnade den allra första Hlöllabatar på Island 1986.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.