1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Höjdrekord i Hanöbukten

Hanö fyr är inte längre högst i bukten.
I går restes den 100 meter höga mätmast som ska registrera väderförhållanden inför ett eventuellt framtida bygge av Taggens vindkraftpark.
Sölvesborg • Publicerad 18 juli 2014
Foto: 
Mot skyn. Under två års tid ska en mast samla in data om väderförhållanden vid Taggens grund. Med sina 100 meter är den Hanöbuktens högsta byggnadsverk. Uppgifterna ska användas vid ett eventuellt framtida vindkraftsbygge i området.
Mot skyn. Under två års tid ska en mast samla in data om väderförhållanden vid Taggens grund. Med sina 100 meter är den Hanöbuktens högsta byggnadsverk. Uppgifterna ska användas vid ett eventuellt framtida vindkraftsbygge i området.Foto: Aarsleff

24 meter skiljer de båda höjdarna åt, förutsatt att fyren får tillgodoräkna sig de 60 meter berg den står på. Om vindkraftparken byggs så småningom slås dock även det nya rekordet, och det med besked. Verken kommer att nå hela 170 meter över havet.

Mätmasten som i går restes är en del av förberedelserna inför en framtida vindkraftsexploatering av Taggens grund, omkring halvannan landmil söder om Listerlandet.

Under två års tid ska dess mätutrustning registrera vindhastighet, vindriktning, temperatur och en del andra meteorologiska förhållanden på olika höjdnivåer. Insamlad data ska sedan användas i utformningen av vindkraftverken, så att de klarar påfrestningarna och fungera så bra som möjligt, på den tilltänkta platsen.

Redan för ett par veckor sedan inleddes arbetet med att slå ner ett stålrör, även kallad monopile, i havsbottnen. På denna grundanordning monterades sedan själva masten, som är konstruerad av fackverk.

Allt skulle ha varit klart redan i förra veckan, men projektet försenades av det gångna veckoslutets väder.

– Böljorna var för höga och vindarna för starka, konstaterar Florian Koch, ansvarig chef på företaget Aarsleff, som utfört byggnationen.

Vindkraftprojektet Taggen drivs av företagen Vattenfall och Svensk Naturenergi. Avsikten är att bygga som mest 83 verk i Hanöbukten, mellan Åhus och Listerlandet. ­Alla tillstånd är klara men än finns inget beslut om att trycka på startknappen. Det lär tidigast bli ­aktuellt om några år.

Fullt utbyggd skulle en sådan anläggning producera ungefär 1,3 terawattimmar el per år, vilket skulle kunna förse 250  000 bostäder med hushållsel.

Fotnot: Taggen ska inte förväxlas med den betydligt större vindkraftpark som Blekinge Offshore AB vill bygga sydost om Hanö.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.