"Hela Lister blir utarmat"
Nogersund är kommunens största fiskeläge och hemmahamn för omkring 70 av fiskarna i Sölvesborg, varav de flesta är torskfiskare. Här finns också maskinfirmor, elektriker, beredningsindustri och andra företag som på ett eller annat sätt lever av fisket. Bestörtningen är därför stor över regeringens beslut om ett ensidigt svenskt torskfiskestopp från årsskiftet.
Ett svek från regeringen
- Det här är ett stort svek från regeringens sida. Jag trodde inte att jag skulle få vara med om det under min livstid. Men utgången av det här är inte given än, det kommer att bli protester, säger Janne Ernstsson, fiskare och ordförande för Sydkustfiskarnas avdelning 13 i Nogersund.
För bara två veckor sedan fastställde EU torskfiskekvoterna för nästa år. Sveriges andel i Östersjön ligger enligt de officiella siffrorna på 20 procent, men Sveriges fiskares riksförbund menar att den i verkligheten bara hamnar på runt 12-13 procent, eftersom andra länder fiskar upp mer än den tillåtna kvoten.
Därför menar många att ett ensidigt svenskt stopp är helt verkningslöst, och att det dessutom i slutändan kan bli en dödsstöt för näringen.
- Andra länder kommer att ta upp de svenska kvoterna i stället. Och när det svenska stoppet är över är det inte säkert att Sverige får tillbaka någon kvot. Ett stopp skulle bli döden för svenskt fiske, säger fiskaren Tom Nordgren.
Staket runt Lister
Skulle torskfisket slås ut, drabbas även andra.
- Ett fiskestopp vore en katastrof för hela kommunen. I diskussionerna som förs förutsätts det att det bara är båtarna som drabbas och behöver ekonomisk ersättning, men vi andra ska ju också överleva, och då är torsken ett måste, säger en fiskåterförsäljare.
- Om de är så jävla dumma att de förbjuder torskfisket kan de snart sätta ett staket runt hela Lister. Det är många som är beroende av fisket för sin överlevnad, menar Nils-Holger Nilsson på El-Tjänst i Nogersund, som gör många servicearbeten på fiskebåtarna.
Ger inte upp
Trots de negativa tongångarna är stämningen i Nogersund snarare stridslysten än uppgiven.
- Vi har inte hunnit reagera från förbundets sida än, men det planeras åtgärder. I värsta fall får vi ta till något drastiskt, som att fiska ändå. Ge upp kommer vi inte att göra, säger Janne Ernstsson.