1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hedersvåldet i Sölvesborg oroar

Av de tio kvinnor som förra året bodde i kvinnojourens lägenhet hotades tre av hedersrelaterat våld.
Nu ordnar kvinnojouren temadag om problemet och gästas bland annat av S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul.
Sölvesborg • Publicerad 2 april 2005
Arbetar mot våld. Nalin Pekgul är ordförande för Socialdemokratiska Kvinnoförbundet och gästar temadagen mot hedersrelaterat våld den 7 april. Foto: Marcus Palmgren
Arbetar mot våld. Nalin Pekgul är ordförande för Socialdemokratiska Kvinnoförbundet och gästar temadagen mot hedersrelaterat våld den 7 april. Foto: Marcus PalmgrenFoto: Marcus Palmgren

Under trettonhelgen tvingades Sölvesborgs Kvinnojour Embla två gånger ta hjälp av polisen för att kunna hjälpa en kvinna vars släktingar hotade henne.

Familjen förföljer

Enligt kvinnojourens ordförande Elisabeth Åström är de hedersrelaterade hoten svårare att hantera eftersom kvinnorna då förföljs av flera personer, ibland hela familjer med föräldrar, farföräldrar och släktingar.

I höstas deltog nio av kvinnojourens medlemmar i en utbildning i hur man arbetar med heders-problematiken, och det är utifrån denna kurs som man nu ordnar en temadag i Sölvesborg den 7 april.

Vän med Fadime

Bland annat kommer ordföranden för Socialdemokratiska Kvinnoförbundet Nalin Pekgul att föreläsa om hur man kan arbeta politiskt för att förebygga hedersrelaterade hot. Nalin Pekgul har stor erfarenhet av kvinnor som förföljs av sina släktingar och var nära vän med Fadime Sahindal som mördades av sin egen far i Uppsala 2002.

Målet med seminariedagen är att belysa begreppet "heder", som enligt arrangörerna finns i de flesta kulturer och består av en kvinnosyn som hyllar en ren och dygdig flicka. Denna uppfattning både kränker kvinnan och placerar henne på piedestal, vilket ibland har urartat i hot och våld.

-Vi kan aldrig bli proffs på detta men vi kan hjälpa till att förebygga, säger Elisabeth Åström.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.