1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hård koll gav färre brott

Schengen-avtalet i kombination med en rejäl polisinsats har gjort att de problem som fanns med utländska gästarbetare förra året i år tycks ha varit i det närmaste obefintliga.
- De har minimerats, säger polismästare Kjell GG Johansson som i går vid en träff i stadshuset informerade om polisens insatser.
Samtidigt kunde närpolischef Thorsten Persson redovisa minskad brottslighet i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 17 oktober 2001

Schengen betyder en noggrann kontroll redan i Karlskrona, där man sållar ut resenärer som inte har arbetstillstånd och som kan antas komma att ägna sig åt svartarbete eller andra brott.

Statistiken visar att kontrollen är hård. Förra året avvisades 100 personer från Karlskrona, under årets första åtta månader är siffran 300.

Bättre samarbete

Samarbetet med myndigheterna i de östliga länderna har också blivit bättre och den hårdare kontrollen enligt Schengen-avtalet sprider sig till människor som har olagliga avsikter.

Det har förekommit kritik mot den hårda kontrollen, men Kjell Johansson garanterar att ingen enda hederlig turist nekats att komma in i landet.

Gränskontrollen har kompletterats med en envis inre kontroll där jordbruksföretag och bärodlingar har kollats med avseende på olaglig arbetskraft.

Behövt det dubbla

I år har Blekinge fått 1 100 arbetstillstånd för utländsk arbetskraft varav 700 hamnat i Sölvesborgs kommun. Men vid mötet i går kväll, som arrangerats av polisen och som var en uppföljning av en sammankomst i april, vittnade man från näringarnas sida om ett dubbelt så stort behov.

Åke Nilsson berättade om den vånda odlare känner när det är solsken i tre veckor, bären mognar och man inte har möjlighet att rädda situationen med hjälp av tillfällig arbetskraft.

Vill ha allt legaliserat

Kjell Johansson sade sig inte ha något emot att det ges fler arbetstillstånd, men han vill att allt ska vara legaliserat och han vill ha bort "turister" som reser omkring och jobbar svart.

Näringarna har också ögonen på sig vad gäller drägliga bostadsförhållanden för gästarbetarna och regelbundna löneutbetalningar. Kort sagt är ambitionen att strama upp på båda sidor. Polisen vill inte ha tillbaka den tid då 50 procent hade arbetstillstånd och lika många jobbade svart.

Köpmännen nöjda

Den bättre ordningen har också gjort tillvaron drägligare för bygdens köpmän. I fjol hade till exempel Norje Närköp stora problem med folk som snodde runt i affären, som tältade på parkeringen utanför och hade annat för sig.

- I år har vi inte haft några problem. Det är helt fantas-tiskt, säger innehavaren Gunilla Månsson.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.