1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här ska 400 båtar sjösättas

Vårens stora pussel läggs nu av MMG Marine i Nogersund. På bara några veckor ska 400 vinterförvarade fritidsbåtar sjösättas – i rätt ordning. Företaget har vuxit dramatiskt sedan det grundades 2005, och snart krävs ännu en utbyggnad.
Sölvesborg • Publicerad 27 maj 2014
Sjösättning. Johan Olsson och hans kollegor på MMG Marine i Nogersund tömmer nu magasinen. 400 vinterförvarade fritidsbåtar ska på bara några veckor sjösättas i rätt ordning. Företaget har vuxit dramatiskt sedan det grundades 2005 och sysselsätter nu 22 personer i Nogersund och Vägga. Inom något år räknar vd Karl?Johan Joelsson med att behöva bygga ut ännu en gång.
Sjösättning. Johan Olsson och hans kollegor på MMG Marine i Nogersund tömmer nu magasinen. 400 vinterförvarade fritidsbåtar ska på bara några veckor sjösättas i rätt ordning. Företaget har vuxit dramatiskt sedan det grundades 2005 och sysselsätter nu 22 personer i Nogersund och Vägga. Inom något år räknar vd Karl?Johan Joelsson med att behöva bygga ut ännu en gång.Foto: Niklas Jersblad
Foto: 

Ett ide för en smärre armada är något annat än Ikeas självplockningslager; det är inte bara till att gå in och hämta något. Båtarna, de största mäter 75 fot, ska helst plockas ut enligt arbetsmarknadens turordningsprincip, det vill säga "sist in, först ut". Dessvärre behagar båtfolket sällan dyka upp i rätt ordning, vilket i och för sig är såväl rimligt som förståeligt, och därför är sjösättningsveckorna ett ständigt pusslande för MMG Marine.

Företaget började med vinterförvaring för nio år sedan. Första säsongen härbärgerades ett trettiotal båtar. Nu handlar det om uppemot femton gånger fler och personalstyrkan har vuxit med nästan lika mycket. Sammanlagt sysselsätts 22 personer i verksamheten, som numera inte bara bedrivs i Nogersund utan också i Vägga. Vid sidan av förvaringen omfattar den också verkstäder och butiker.

Likväl har grundaren och vd:n, Karl–Johan Joelsson, 32, inga planer på att slå sig till ro. Tvärtom räknar han med att inom ett år eller två bygga ännu ett magasin i Nogersund, och dessutom hoppas han kunna öppna filialer på fler orter.

Utvecklingen har emellertid inneburit att han själv blivit allt mer bunden vid sitt skrivbord, och kommit längre och längre från det handfasta arbete med båtar som han helst vill syssla med. Ett och annat gästspel på kajen blir det dock ändå, fast han egentligen inte har tid med det.

– Jag borde hålla mig därifrån, men det kan jag inte, säger han.

Drömmen är att så småningom kunna överlåta mycket av den löpande administrationen åt någon annan, men det lär dröja ännu en tid innan det kan bli aktuellt.

? Sverige har en av världens största skärgårdar, men också många sjöar och kanaler. Man räknar med att det finns över 880 000 fritidsbåtar i landet.

? Ungefär 2,5 miljoner vuxna har vistats i en fritidsbåt – då räknas även roddbåtar och kajaker.

? Dags– och fisketurer är det vi använder båtarna mest till och friheten och naturupplevelsen uppskattar vi mest. (TT)

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.