1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här är Bromöllas nya riksdagsledamöter

Vid uppropet till Sveriges riksdag den 29 september kommer två nya Bromöllanamn ta plats. De båda Sverigedemokraterna Magnus Persson och Jennie Åfeldt ser fram emot uppdraget.
– Det ska bli väldigt intressant, säger Jennie Åfeldt.
Sölvesborg • Publicerad 20 september 2014
Riksdagsledamöter. Jennie Åfeldt och Magnus Persson, båda Sverigedemokrater från Bromölla, tar nu plats i riksdagen.
Riksdagsledamöter. Jennie Åfeldt och Magnus Persson, båda Sverigedemokrater från Bromölla, tar nu plats i riksdagen.Foto: Bo Åkesson

Det är två nöjda politiker som möter upp på Ifötorget i Bromölla. Snart bär det i väg till Stockholm och riksdagen. Magnus Persson och Jennie Åfeldt har olika ingångar till uppdraget. För honom kändes riksdagsplatsen säker medan den för henne kom som en överraskning.

– Jag kände min relativt säker, jag hade plats 37 på listan och två namn före mig på listan ska till Bryssel så egentligen var jag 35:e namn kan man säga, säger Magnus Persson.

Därför är han också väl förberedd för det nya uppdraget menar han. Han har redan fixat tjänstledigheten från sitt jobb som ställningsmontör för den kommande mandatperioden.

– Ja, det är något jag förberett mig på sedan jag kom in i kommunfullmäktige 2006. Det har varit mitt mål, det jag strävat efter.

Samma utpräglade mål har Jennie Åfeldt inte haft.

– Jag stod på plats 48 så för mig kommer det mer som en överraskning men självklart är jag jätteglad.

Jennie Åfeldt arbetar på Sverigedemokraternas kansli i Karlskrona som administrativ assistent. Tidigare arbetade hon med barn som resurspersonal i Bromölla. Sedan 2010 har hon funnits med inom politiken och hon är regionsansvarig för SD–kvinnorna södra. Trots att riksdagsplatsen kom som något av en överraskning är hon inte nervös.

– Nej, faktiskt inte, jag har mina partikamrater runt omkring mig.

Hur ser du på uppdraget?

– Spännande är det första ordet som dyker upp, det ska bli väldigt intressant, säger Jennie Åfeldt.

Vilken politisk fråga brinner du för?

– Mina hjärtefrågor är barn, ungdom och skola.

Att glädjen över att få ta plats i riksdagen skulle grusas av det faktum att övriga partier ser ut att marginalisera Sverigedemokraterna håller inte Magnus Persson med om alls.

– Det stämmer inte, vi kommer att få mycket att säga till om i Sveriges riksdag. Jag kan inte se att Alliansen kommer att gå med på Socialdemokraternas förslag. Vi kommer att kunna vara med och besluta om mycket.

Preliminärt kommer Magnus Persson att sitta i arbetsmarknadsutskottet. En plats där han med 25 års erfarenhet som byggnadsarbetare kan tillföra en del, tror han.

– Jag kan se på arbetsmarknadsfrågorna utifrån löntagarnas håll. Jag kan belysa en annan sida och det känns ganska viktigt.

Varför går SD hem i Bromölla?

– 2010 gjorde vi en bra valrörelse och vi hade en väl förankrad lista. Nu i senaste valet tror jag att Alliansen och Socialdemokraternas samarbete gjorde att den egna politiken kom i skymundan och det har inte gynnat dem alls. Samtidigt har vi varit väldigt aktiva och återigen gjort en bra valrörelse, säger Magnus Persson.

Jennie Åfeldt

Ålder: 40 år.

Bor: I bostadsrätt i Bromölla.

Familj: Särbo med två barn.

Yrke: Administrativ assistent.

Fritidsintresse: Jag älskar mina vampyrfilmer. Annars umgås jag med vänner och familj.

Politisk förebild: Carina Herrstedt.

Bästa bok: Sagan om Isfolket.

Aktuell: Tar plats i riksdagen den 30 september.

Magnus Persson

Ålder: 43 år.

Bor: Villa i utkanten av Bromölla.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Ställningsmontör.

Fritidsintresse: Jakt och jakthundar.

Politisk förebild: "Rent krasst Winston Churchill. Jag har även haft äran att lära känna Jimmie Åkesson och jag har stor respekt för honom."

Bästa bok: "Ed McBains klassiska böcker. (En av Evan Hunters flera pseudonymer reds anm). Jag läser ganska mycket och är allätare. Gillar även militärhistoria."

Aktuell: Tar plats i riksdagen den 30 september.

Joel Sannemalm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.