1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han vill se fler män i vården

Anders Fransson lyssnade på ropen om att män behövs inom vården, och utbildade sig till underskötare. Nästan ett år efter examen hankar han sig fram på vikariat och funderar på att sluta.
Sölvesborg • Publicerad 16 september 2006
Foto:Bo Åkesson Fler manliga kollegor. Anders Fransson hade inte en enda manlig arbetskamrat på sitt första vikariat som vårdbiträde. Nu vill han att det ska bli lättare för män att bli anställda inom omsorgen.
Foto:Bo Åkesson Fler manliga kollegor. Anders Fransson hade inte en enda manlig arbetskamrat på sitt första vikariat som vårdbiträde. Nu vill han att det ska bli lättare för män att bli anställda inom omsorgen.Foto: 
"Jag trivs så bra med att arbeta inom vården", säger Anders Fransson.
"Jag trivs så bra med att arbeta inom vården", säger Anders Fransson.Foto: 

- Jag trivs så bra med att arbeta inom vården, och jag känner att jag gör nytta. Men efter allt prat om att män behövs borde det gå att få en fast tjänst, säger Anders Fransson.

Direkt efter avslutad utbildning fick han ett vikariat på nio månader med att arbeta natt på ett äldreboende. Av kollegor fick han höra att han säkert skulle få fast anställning efter det, eftersom det behövdes fler män.

- Det var bara kvinnor där, och så jag. I Sverige är det ungefär fyra procent av underskötarna som är män, säger Anders Fransson.

Tjänsten gick till en kvinna Den fasta nattjänsten gick dock till en kvinna.

- I just det specifika fallet gick tjänsten till en kvinna som hade längre anställningstid, säger Roine Olsson (s), omsorgsnämndens ordförande.

Han berättar att de ytterst sällan kan utlysa tjänster inom vården, eftersom de som arbetat länge som vikarier står på tur för de fasta tjänster som blir lediga. Vikarier som allra oftast är kvinnor.

Men Anders Fransson är inte främmande för att ge män positiv särbehandling när det gäller rekryteringen till vård och omsorg. För att få upp andelen män till åtminstone 20 procent tror han att det krävs en viss förtur.

- Vi kan inte säga att bara för att någon är man, så ska han få jobbet. Är det däremot två likvärdiga kandidater och en är man så går jobbet till det underrepresenterade könet, säger Roine Olsson.

Män behövs inom vården Han håller med om att männen behövs inom vården och att de som finns är mycket uppskattade av både vårdtagare och kollegor. Men säger samtidigt att kommunen inte kan göra mycket mer än att locka fler män att utbilda sig inom vårdsektorn.

Nina Källmodin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.