1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Han ska rädda Bromöllabor

Åke Blomqvist från Nybro är mannen som ska leda Bromöllas räddningstjänst framöver. Han har 24 år som deltidsbrandman på meritlistan och har de senaste åren arbetat som räddningschef i Emmaboda kommun.
Sölvesborg • Publicerad 27 april 2005
På nytt jobb. Åke Blomqvist är ny chef för räddningstjänsten i Bromölla. Han kommer närmast från en liknande anställning i Emmaboda kommun. Foto: Niklas Jersblad
På nytt jobb. Åke Blomqvist är ny chef för räddningstjänsten i Bromölla. Han kommer närmast från en liknande anställning i Emmaboda kommun. Foto: Niklas JersbladFoto: Niklas Jersblad

Allt är stilla på Bromöllas räddningsstation. Halva den heltidsanställda personalstyrkan är frånvarande och Åke Blomqvist har endast en kollega på plats. Men lugnet är bedrägligt och när som helst kan ett larm gå och några av stationens 35 deltidsbrandmän komma ilande.

-Det är en utmaning varje dag. Man går till arbetet och vet aldrig vad som ska hända, säger Åke Blomqvist som tycker att det är stimulerande att få hjälpa personer i svåra situationer.

Ändå var det aldrig självklart att han skulle komma att ägna sitt yrkesliv åt räddningsarbete. Han höll som bäst på att fundera över framtida yrkesval när hans far, som var politiker med ansvar för räddningstjänsten, frågade om han var intresserad av en ledig tjänst som räddningsman. Han tackade ja och kom att stanna inom räddningstjänsten i Nybro i 24 år.

Därefter gick flyttlasset till Emmaboda och arbete som räddningschef. Men han och sambon ville längre söderut och förvandlade sommarstugan i Åhus till permanentboende, med veckopendling till Emmaboda som följd. Men tankarna på ett arbete närmre bostaden fanns hela tiden och när chefstjänsten i Bromölla blev ledig tog han chansen, vilket han inte har ångrat.

Saknar du inte kvinnliga arbetskamrater?

-Jo det kan man göra. Det är fortfarande en väldigt mansdominerad värld. Fler kvinnliga brandmän hade varit positivt. Det finns tuffa tjejer som kan bli väldigt duktiga, jag jobbade med en i Nybro som var en skicklig rökdykare.

Som räddningschef har han det administrativa ansvaret för räddningstjänstens organisation, men eftersom det är en liten station kommer han ibland också att arbeta operativt som räddningsledare tillsammans med sina kollegor.

-Här är härlig kamratskap, ett härligt gäng.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.