1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hamn-vd optimist - trots bakslag

Hamn-vd Jan Olsson gråter inga stora tårar över att Karlshamn tycks ha slagit Sölvesborgs hamn i dragkampen om en stor etanolfabrik. Enligt honom är hamnens industrimark attraktiv och han räknar med att den snart är bebyggd.
Sölvesborg • Publicerad 16 september 2006
Foto:Lena Ehring inte besviken. Jan Olsson är vd för Sölvesborgs Stuveri och Hamn AB. Han ser positivt på framtiden trots att Sölvesborgs hamn inte längre är ett hett alternativ som lokalisering för en ny stor etanolfabrik.
Foto:Lena Ehring inte besviken. Jan Olsson är vd för Sölvesborgs Stuveri och Hamn AB. Han ser positivt på framtiden trots att Sölvesborgs hamn inte längre är ett hett alternativ som lokalisering för en ny stor etanolfabrik.Foto: 

Varken Jan Olsson eller kommunalråd Jens Åberg (s) är direkt bestörta över gårdagens nyhet om att Sölvesborg inte längre är ett hett alternativ som etableringsort för en ny etanolfabrik.

Dyrare i Sölvesborg De hade båda fått klart för sig att företaget bakom fabrikssatsningen, Halmstad Etanolproduktion AB, ansåg att förarbete och pålning på den tilltänkta industritomten i Sölvesborg skulle bli mycket dyrare än i Karlshamn, där fabriken kan byggas direkt på berggrunden vid Stillerydshamnen, eller i Falkenberg.

- Jag gråter inga stora tårar över det. Platsen i Karlshamn är svårslagen, säger Jan Olsson.

Trots beskedet har han inte helt gett upp hoppet om en etanolfabrik på hamnområdet.

Behåller optionsavtal Halmstad Etanolproduktion har tidigare flaggat för att man eventuellt ska bygga två fabriker, och det faktum att företaget vill ha kvar optionsavtalet för marken vid ytterhamnen tolkar Jan Olsson som att Sölvesborg fortfarande är intressant.

Men även om det skulle bli ett nytt bakslag tror han att marken är bebyggd inom några år.

- Jag är övertygad om att vi får användning för marken, om inte för denna etanolfabrik så för någon annan, eller något helt annat.

Också Jens Åberg tar bakslaget med jämnmod. Liksom Jan Olsson tror han att Sölvesborgs hamn ligger bra till för framtida industrietableringar.

- Det är ingen idé att gråta över spilld mjölk. Jag förmodar att det blir fler etanolanläggningar i Sverige, och Östersjön har fördelen att råvarorna i första hand köps från Baltikum och Polen, säger Jens Åberg.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.