1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Grönt ljus för pedagog

Kommunstyrelsen är, precis som omsorgsnämnden, positiv till folkpartiets motion om att anställa en äldrepedagog. Däremot avvisas idén om att pedagogen även skall vara äldreombudsman.
Sölvesborg • Publicerad 19 november 2007
Positiv. Kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund (s) är positiv till folkpartiets förslag att anställa en äldrepedagog i kommunen. Foto:LENA EHRING/arkiv
Positiv. Kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund (s) är positiv till folkpartiets förslag att anställa en äldrepedagog i kommunen. Foto:LENA EHRING/arkivFoto: LENA EHRING/arkiv

Motionen lämnades in tidigare i år av folkpartisterna Lars Lamberg och Barbro Sjöbeck.

Äldrepedagogen skulle enligt de båda folkpartisterna öka förståelsen för åldrandets problem och stimulera de äldres vilja till välbefinnande.

På så vis skulle Sölvesborgs äldre få fler friska

år efter pensioneringen. Duon påpekade att Sölvesborgs andel äldre är större än genomsnittet i Sverige. Ju längre de får vara friska och klara sig själva, desto bättre är det för kommunens ekonomi.

Ks instämmer BLT har tidigare berättat att omsorgsnämnden tycker att det vore bra med en äldrepedagog. Nu instämmer kommunstyrelsen. Samtidigt påpekar kommunstyrelsens ordförande, Heléne Björklund (s), i sitt motionssvar att det är upp till omsorgsnämnden att i sådant fall inrätta tjänsten med de pengar den får av kommunfullmäktige.

- De får prioritera det, och det har de inte gjort hittills. Om de klarar det inom sin befintliga ram tänker inte jag försöka stoppa det, säger hon.

Inte ombudsman I sin motion skrev Lars Lamberg och Barbro Sjöbeck att pedagogen också skulle kunna vara ombudsman för de äldre och stödja dem i deras möten med kommunens tjänstemän. Det är Heléne Björklund och kommunstyrelsen däremot negativa till.

- En äldreombudsman är direkt olämpligt att ha anställd inom kommunen. De äldre bör företrädas av sina egna intresseorganisationer, säger Heléne Björklund.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.