1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Gratis potatis på kulturhelg

Riksteaterpremiär och gratis potatis! Årets kulturhelg i Sölvesborg spänner över vida fält; från Thalias tiljor till potatisfält skulle man kunna säga.
På lördag morgon låter Cityföreningen tippa ett väldigt lass potatis på Stortorget och bjuder alla ta för sig, och på kvällen, när man möjligen hunnit stärka sig med denna utmärkta basföda, har Riksteatern Sverigepremiär på pjäsen "Lida"..
Sölvesborg • Publicerad 26 september 2001

Innan dess har även en filmpremiär avverkats; Martin Midanders medeltidsrulle "Där vinden viskar" med lokala kändisar som aktörer. Nog blir det en späckad kulturhelg.

Årets upplaga, den nionde i ordningen, är dock så koncentrerad till lördagen, att namnet "Kulturhelg" känns tveksamt. Men förändringen är helt medveten.

Kulturchef Ingrid Jönsson kommer att, kanske redan nästa år, lägga samtliga evenemang på lördagen och ge kulturhelgen ett nytt, spänstigt namn. Det anses lättare att locka mycket folk till en enda dags koncentrerat program än att fördela gracerna över två dagar.

För barnen

Nytt för i år är en satsning på barnen med trolleri och trolleriskola på Scala. På biblioteket underhåller kvartetten Jörgen Severin, Rolf Nilsson, Ulf Hansson och Ove Johnsson. Samma kvartett och fler därtill finns med under den halvannan timme långa invigningen på Scala under eftermiddagen. Bland andra medverkande då är gruppen Plysch från Växjö samt teatergruppen Preforma. Vidare kommer kulturstipendier att delas ut.

Helg- och sommarslut

"Mickel i Långhult" (Per Gustavsson) berättar sägner och sagor på biblioteket och på flera av stadens restauranger pågår framträdanden av olika slag. Storbandsjazz blir det i församlingshemmet med Sölvesborgs Big och i S:t Nicolai kyrka ett program med musik och sång under kvällen.

Då bjuds det även eldskulpturer i innerhamnen. Skulptören heter Linda Mörner Fröjd.

Till detta axplock kan tilläggas att kulturhelgen avslutas på söndag kväll med ett program vid Havsuddens restaurang, där ljus kommer att delas ut till de närvarande och Rolf Nilsson läsa två dikter av Bo Setterlind. En av dem vald med tanke på rådande världsläge; "Tänd ett ljus, låt inte mörkret hindra dig att tända ljus".

Som grand finale på helgen och sommaren bränns ett fyrverkeri av och det utlovas bli något alldeles extra.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.