1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Frisk sa läkarna – bebis tvingades till operation

Mamman var övertygad om att hennes bebis var sjuk men fick gång på gång höra att allt var normalt.
När barnet var sex månader tvingades det genomgå en levertransplantation.
Sölvesborg • Publicerad 23 januari 2013

Spädbarnet var gul i hyn under en längre period och mamman fick höra på BVC att det bara var envis nyföddhetsgulsot. En kontroll på barnkliniken visade att allt var bra med barnet, men gulheten försvann inte.

Barnet bajsade vitt och mamman fortsatte att ta kontakt med sjukvården.

Då barnet en dag, vid fem månaders ålder, bajsade svart fick mamman rådet av sjukvårdsupplysningen att åka direkt till vårdcentralen utan att boka tid. Väl där fick hon än en gång höra att allt var normalt, dessutom hade läkaren inte tid att titta på det lilla barnet.

Tre dagar senare krävde mamman att BVC bokade en tid på barnkliniken, då hon var övertygad om att något inte var som det skulle.

Ett ultraljud visade inget konstigt med levern och mamman fick åka vidare till Karlskrona med sitt barn. Väl där togs blodprover som visade på skyhöga levervärden. Under natten gavs blodplasma för att förhindra inre blödningar.

Barnet fick åka till Huddinge sjukhus för specialistvård och fick diagnosen gallgångsatrisi. Två månader senare fick barnet genomgå en levertransplantation.

Mamman anmäler nu både BVC och vårdcentralen i Sölvesborg samt barnkliniken i Karlshamn till Socialstyrelsen.

Hon skriver "hade jag inte stått på mig och hela tiden ifrågasatt XX gulhet så hade vi nog inte haft henne här i dag".

Catharina Loosme
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.