1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

FP vägrar samarbeta om makten

Valdramatiken är ännu inte över. För i dag ska de sista 255 Sölvesborgsrösterna räknas.
– Risken finns att vi tappar ett mandat och därmed majoriteten, säger Heléne Björklund (S).
Men någon hjälp från Folkpartiet lär hon inte få.
Sölvesborg • Publicerad 22 september 2010
De slåss om de sista rösterna. I dag räknas de sista 255 Sölvesborgsrösterna och de kan innebära ytterligare dramatik till den som utspelade sig i söndags kväll för Heléne Björklund (S), Jeppe Johnsson (M) och Lars Lamberg (FP).
De slåss om de sista rösterna. I dag räknas de sista 255 Sölvesborgsrösterna och de kan innebära ytterligare dramatik till den som utspelade sig i söndags kväll för Heléne Björklund (S), Jeppe Johnsson (M) och Lars Lamberg (FP).Foto: Bo Åkesson

Sent i söndags kväll andades Björklund ut. Då hade Socialdemokraterna tillsammans med stödpartierna Vänstern och Miljöpartiet säkrat 25 av sammanlagt 49 fullmäktigemandat och därmed fixat den lokala makten för ytterligare fyra år.

Kanske tog hon ut segern i förskott. För i dag sker onsdagsräkningen och i Sölvesborg innebär det att ytterligare 255 förtids- och utlandsröster ska räknas.

Ett alternativ är att dessa fördelas ungefär som söndagens röster, och då händer ju inget.

Men skulle något parti få väldigt många av rösterna så kan det sista och 49:e mandatet, som av allt att döma gick till Miljöpartiet, hamna hos ett annat parti.

Hamnar det hos S eller V ändras inget men hamnar det på annat håll så har den rödgröna alliansen inte längre egen majoritet.

– Jag medger att det finns en sådan risk, säger Heléne Björklund.

– Fast jag känner ändå ingen oro. För det är en situation vi kommer att kunna hantera.

I ett sådant läge tänker hon säkra majoriteten genom att hämta stöd från något av de borgerliga partierna. Längre än så vill hon inte gå inför dagens räkning och hon betonar att hon inte haft någon kontakt i den riktningen de senaste dagarna.

– Som kvinna är jag ändå van att alltid ligga steget före, skrattar hon.

Innan valet antyddes det att Folkpartiet var beredda att vid behov ge Socialdemokraterna stöd. I går sade gruppledaren Lars Lamberg till BLT:

– Nja, som läget är nu betraktar jag den dörren som stängd.

– Vi har diskuterat det här rätt mycket i vår fullmäktigegrupp. Och vi har inga problem med S och MP, men om Vänstern ska vara med så vill inte vi vara med.

Enligt Lamberg finns det inga som helst ideologiska samband mellan Folkpartiet och Vänstern. Det är snarare precis tvärtom och därför kan de inte, betonar han, sätta sig i ett samarbete där V ingår.

Å andra sidan vägrar Lars Lamberg att se en utveckling där Sverigedemokraterna, med sex mandat, ges den allra minst chans att påverka lokalpolitiken.

– Det är bäst för alla med ett stabilt läge i Sölvesborg, slår han fast.

Jeppe Johnsson (M) betonar att marginalerna är små inför dagens räkning och enligt honom kan saker komma att ändras.

– Jag är som alliansledare beredd att styra Sölvesborg i minoritet. säger Johnsson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.