1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försiktig optimism på sista fullmäktige

Budgetramarna var det dominerande ämnet när Sölvesborgs kommunfullmäktige i går samlades under diskokulan som pryder taket i Hörviks bygdegårds samlingssal.
Trots att ramarna innebär tuffa besparingar var ledamöterna hoppfulla inför framtiden.
Sölvesborg • Publicerad 22 juni 2004

Som BLT tidigare rapporterat har kommunledningen bantat nämndernas totala ekonomiska begäran så till den grad att det ursprungliga beräknade underskottet om 14 miljoner kronor förväntas stanna vid 4,6 miljoner.

Ofta brukar emellertid nämnder och förvaltningar av ren försiktighet ta i något i överkant när de gör sina beräkningar. Kommunledningen hoppas att så är fallet även för 2005 års budget och att underskottet ska bli än lägre.

Besparingar att vänta

Om man dessutom kan minska tiden som omsorgens personal ägnar åt annat än vårdtagare från 40 till 30 procent hoppas kommunalråd Jens Åberg (s) att kommunen ska minska kostnaderna med ytterligare 4,5 miljoner kronor.

Willy Söderdahl (v) hoppas att nämnderna ska visa sig besitta så mycket kreativitet att de klarar de tuffa sparkraven, om inte måste andra medel till.

- I november vet vi, antingen kan nämnderna lösa det annars blir det en skattehöjning, varnade han.

Oppositionsrådet Gunbritt Hedén (m) betonade vikten av enighet i besparingsarbetet. Hon såg det som att kommunen är inne i en tuff fas men att man samtidigt har kommit en bit på väg.

Hårt slit väntar

- Jag tar av mig hatten för det som är gjort och kavlar upp ärmarna inför det som ska göras, konstaterade hon.

Budgetarbetet kommer att fortsätta under hela hösten och i november ska fullmäktige besluta om nästa års budget.

Gårdagens sammankomst i Hörvik var det sista inför sommaruppehållet och ordförande Inger Sandberg (s) tackade för "terminen" som gått och önskade alla en trevlig sommar.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.