1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

För mycket kväve släpps ut i viken

Sölvesborgs reningsverk släpper ut för mycket kväve i Sölvesborgsviken. Detta eftersom anläggningen inte har hämtat sig efter de stora mängder kemikalier som passerade genom reningen efter eldsvådan på JiWe Galv i december.
Problemet har hittills kostat Sevab omkring 150 000 kronor.
Sölvesborg • Publicerad 2 april 2003
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM/Arkiv Långvariga konsekvenser. Vinterns storbrand på JiWe Galv ställer fortfarande till problem. Sölvesborgs reningsverk har inte återhämtat sig, och därför släpps orenat kväve ut i Sölvesborgsviken.
Foto: PÄR-MAGNUS STRÖM/Arkiv Långvariga konsekvenser. Vinterns storbrand på JiWe Galv ställer fortfarande till problem. Sölvesborgs reningsverk har inte återhämtat sig, och därför släpps orenat kväve ut i Sölvesborgsviken.Foto: 

Under den stora branden på JiWe Galvs anläggning på gamla varvsområdet, då en av fabriksbyggnaderna förstördes helt, läckte flera olika sorters syror ut.

Fabriksområdet kalkades omgående, men stora mängder kemikalier hamnade i avloppsbrunnarna och således på reningsverket.

- Sedan dess har vi haft problem med kvävereningen, och vi är fortfarande inte uppe i full kapacitet, berättar Åke Swärd, vd för Sölvesborgs Energi och Vatten AB, Sevab.

Med hjälp av bakterier

Den biologiska reningen görs med hjälp av bakterier som neutraliserar kväve. Bakterierna slogs efter branden ut av syrorna som leddes till reningsverket med avloppsvattnet, och bakteriekulturerna har sedan dess inte kunnat återhämta sig.

- Vi har tagit hjälp av olika experter och försökt med olika sorters bakteriekulturer, men hittills har vi inte lyckats fullt ut. Det sammanhänger med temperaturen. Det är fortfarande kallt i avloppsvattnet, och vi förväntar oss att situationen blir bättre när det blir varmare. Då får bakterierna bättre förutsättningar att föröka sig, säger Åke Swärd.

Istället för att renas läcker kväve ut i Sölvesborgsviken. Det handlar dock inte om sådana mängder att det skulle innebära någon omedelbar fara för vikens växt- och djurliv, enligt den bedömning kommunens miljöchef Göran Edvinsson gör.

Återkommande prover

- Jag har inte hunnit titta på provsvaren ordentligt ännu, så jag kan inte uttala mig med någon större säkerhet, men som det ser ut just nu behöver det här inte få några konsekvenser för Sölvesborgsviken, säger Edvinsson.

Sevab tar återkommande prover på det utgående vattnet från reningsverket även i normala fall.

Prover som tagits efter branden ska nu jämföras med prover från tidigare år, för att se hur mycket föroreningar som egentligen släppts ut. Troligtvis rör det sig i slutändan om ett antal kilo kväve.

Ansträngningarna med att få bukt med syrautsläppen och därefter de utslagna bakteriekulturerna har naturligtvis inneburit extra kostnader för Sevabs del.

Kostat 150 000 kronor

Hittills har JiWe Galv-brandens efterverkningar i runda tal kostat 150 000 kronor, en summa som kan öka om problemen blir långvariga. Vem som ska betala notan är inte klart än, men enligt Åke Swärd blir det inte Sevabs kunder.

- Troligtvis kommer det att gå på försäkringarna, och vi tycker i vilket fall som helst att Sevab inte ska behöva betala för detta, säger Åke Swärd.

Sevab samt olika kommunala instanser ska under dagen sammanträda för att diskutera problemet ytterligare.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.