1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fler vill bygga i Sölvesborg

Det byggs mer än på många år i Sölvesborg.
Sedan september förra året har antalet ärenden på stadsarkitektkontoret ökat med 25 procent.
För den allra största ökningen står bygglovsärendena.
Sölvesborg • Publicerad 28 september 2001

Trots varningar om stundande konjunkturnedgångar verkar sölvesborgarna vara vid gott mod.

Stor ökning

Från att i september år 2000 ha lämnat in 352 ärenden till stadsarkitektkontoret, hade sölvesborgarna i september 2001 lämnat in 443 ärenden, berättar Terese Nilsson, handläggare på stadsarkitektkontoret.

- Det är 91 ärenden mer än vid samma tid förra året. Innan året är slut hinner vi nog upp i sammanlagt runt 600 ärenden, så det verkar som om det byggs väldigt mycket i år, säger Terese Nilsson.

Många fritidshus

Många ärenden handlar om tillbyggnader, främst till fritidshus.

Även många förhandsbesked inför nybyggnationer, så kallade lokaliseringsprövningar, har behandlats, och dessutom ansöker flera industrier i kommunen om tillstånd för tillbyggnader.

- Det verkar som om det går bra för industrierna här. Nästan alla större verksamma industrier har byggt till under de senaste åren, och det krävs ju ändå stora investeringar för att bygga lagerlokaler och annat, säger Kent Olofsson, byggnadsinspektör.

Ovanligt mycket

Han håller med Terese Nilsson om att det byggs ovanligt mycket i Sölvesborg, och tror att en av förklaringarna är mängden fritidshus.

- Många gör om sina sommarstugor till året-runt-bostäder, och flyttar hit när de går i pension. Och på sommarhus finns det alltid saker man kan bygga till. Eftersom sådant kräver tillstånd, ökar ärendena hos oss. Det är ju alltid trevligt att det byggs mycket, säger Kent Olofsson.

Bland byggföretagen har man också märkt av en ökning, men där är optimismen inte fullt så stor som på stadsarkitektkontoret.

Upp och ner

- Det går ju alltid upp och ner i den här branschen. Vi har märkt en ökning av tillbyggnader, och vi har att göra, men det handlar mest om service och reparationer. Det byggs inget nytt, säger Bengt-Olle Möller på Sölvesborgs Byggnads AB.

Han konstaterar att byggbranschen under hela 1990-talet gått väldigt dåligt, och att ökningen därför är välbehövlig.

Stefan Nilsson på Nilssons Bygg Service Städ håller med.

- Vi har märkt av en ökning, men det är en ökning från en extremt låg nivå. Vi har en god orderingång, men den är inte ens i närheten av den som vi hade under 80-talet.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.