1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fler platser på förskolan i år

Förra våren fick kommunen hård kritik för att man bara höll två förskolor öppna under högsommaren. Numera är det tre förskolor igång under den stora semesterperioden i juli. BLT hälsade på ute på Skönabäcks förskola i Nogersund.
Sölvesborg • Publicerad 23 juli 2013
Elias Hällsten uppskattar alla aktiviteter som har med vatten att göra. Han hämtades av mamma Sara Bjerstedt.
Elias Hällsten uppskattar alla aktiviteter som har med vatten att göra. Han hämtades av mamma Sara Bjerstedt.Foto: Tobias Wahlgren

Klockan har börjat närma sig två på eftermiddagen. De minsta barnen sover middag. Några av de lite äldre barnen sitter och spelar en juniorvariant av det klassiska sällskapsspelet Monopol. Det är mitt i semesterperioden och det vilar ett behagligt lugn över förskolan i utkanten av det gamla fiskeläget.

Under de stora semesterveckorna 28–31 minskar behovet av förskola ordentligt i hela kommunen. Verksamheten har förlagts till tre förskolor.

Det handlar om Norje förskola, Bossabo förskola i Falkvik och så Skönabäcks förskola i Nogerund. Två av de som arbetar på förskolan under perioden är Anna Mattsson och Malin Jönsson. Anna pluggar till högstadielärare i Växjö men brukar jobba extra på Skönabäck under ledigheter.

Nu har hon hand om de barnen som går på fritids. Malin jobbar till vardags på förskolan i Mjällby. Men eftersom att Listers förskoleverksamhet under den här perioden är förlagd till enbart Nogersund så får hon nu efter sin egen semester vänja sig vid en annan miljö än den vanliga.

Men det verkar inte direkt vara någon nackdel att komma närmare havet när sommarvärmen har infunnit sig på allvar.

– Alla tycker att det är jättebra att det har koncentrerats ut hit under de här veckorna. Det är perfekt. Vi är vid havet varje dag, säger Anna Mattsson.

– Och de mindre barnen har badat i vattenspridare i dag, tillägger Malin Jönsson.

Just den här dagen är det tolv barn på plats, nio av dem är förskolebarn och tre är på fritidsverksamheten.

– Det är egentligen fler anmälda. Men nu under sommaren är det vanligt att föräldrar ringer med kort varsel och säger att barnen inte kommer den ena eller andra dagen, säger Anna Mattsson.

Det har nu blivit dags för sommarförskolans yngsta deltagare Elias Hällsten att åka hem. Mamma Sara Bjerstedt har precis slutat sitt jobb som undersköterska på Svalans äldreboende. Hon är nöjd med barnomsorgen under högsommartider.

– Vi bor i Nogersund så för vår del blir det inga förändringar på sommaren, säger hon.

Tobias Wahlberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.