1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fler lediga p-platser med lapplisor

Sedan i höstas hyr Bromölla in lapplisor från Kristianstad. Det har redan resulterat i klart högre trafik- och parkeringsmoral i centrala Bromölla.
- Nu finns det nästan alltid lediga p-platser i centrum, säger trafiknämndens sekreterare Margareta Comstedt-Paulsson.
Sölvesborg • Publicerad 8 april 2003
Foto: Lars Ohlsson Räknar felparkerare. Trafiknämndens sekreterare Margareta Comstedt-Paulsson kunde räkna in ett knappt hundratal felparkerare i Bromöllas centrum under fjorårets fyra sista månader. Foto: Lars Ohlsson Lediga p-platser. Sedan lapplisorna i höstas gjorde sitt intåg i Bromölla finns det alltid lediga p-platser i centrum. Bilden på Ifötorget togs vid elvatiden på måndagen.
Foto: Lars Ohlsson Räknar felparkerare. Trafiknämndens sekreterare Margareta Comstedt-Paulsson kunde räkna in ett knappt hundratal felparkerare i Bromöllas centrum under fjorårets fyra sista månader. Foto: Lars Ohlsson Lediga p-platser. Sedan lapplisorna i höstas gjorde sitt intåg i Bromölla finns det alltid lediga p-platser i centrum. Bilden på Ifötorget togs vid elvatiden på måndagen.Foto: 

Avtalet mellan Bromölla kommun och Kristianstads kommunala lapplisor började gälla i september i fjor. De dyker upp oannonserat i snitt en gång i veckan och redan första månaden tog de 50 felparkerare som fick betala 300 kronor vardera. Någon ställde sig dessutom på en handikapplats och det kostade 500 kronor.

Felparkerare

Efter hand sjönk siffrorna men under fjorårets fyra sista månader blev det i alla fall ett knappt hundratal felparkerare i Bromölla, där man parkerar gratis men högst en timme.

- Vi fick en del klagomål i början, mest från folk som påstod att de inte blivit informerade om lapplisornas närvaro, berättar Margareta Comstedt-Paulsson som är sekreterare i trafiknämnden.

Lapplisorna kostar kommunen 110 000 kronor om året. Å andra sidan får kommunen behålla 250 kr av felparkeringsavgiften och de ansvariga räknar med att kostnaden i förhållande till intäkten på sikt ska gå jämnt upp.

Handlarna klagade

Enligt Margareta Comstedt-Paulsson har trafik- och parkeringsmoralen blivit mycket, mycket högre i Bromölla sedan lapplisorna intog centrum.

Exempelvis finns det, säger hon, alltid lediga p-platser mitt i Bromölla. Tidigare var det motsatsen som gällde.

- Handlarna klagade alltid på det var för få p-platser i centrum. Nu har klagomålen tystnat, slår Comstedt-Paulsson fast.

Avtalet med Kristianstads lapplisor sträcker sig fram till september 2005 och lapplisorna ska finnas i Bromölla 400 timmar varje år.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.