1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fin nominering till Nogersunds satsning

Nogersunds hamnförenings satsning på husbilar har väckt uppmärksamhet långt utanför Listerlandets gränser. Den nya ställplatsen är en av fem som i år kan koras till landets främsta.
Sölvesborg • Publicerad 2 juli 2014
Populär husbilsdestination. Nogersunds hamnförening är en av fem nominerade i tävlingen Årets Ställplats 2014.
Populär husbilsdestination. Nogersunds hamnförening är en av fem nominerade i tävlingen Årets Ställplats 2014.Foto: Patric Söderström

För två år sedan gick utmärkelsen till Brofästet Senoren. Nu kan tidningen Husbil & Husvagns utmärkelse Årets Ställplats åter hamna i Blekinge, närmare bestämt i Nogersund.

– Det är riktigt roligt, säger hamnkapten Johan Olsson.

Länge var utfyllnaden vid hamninloppet allt annat än något att stoltsera med för orten, men tack vare investeringsbidrag kunde hamnföreningen jämna till de gamla schaktmassorna, så gräs och dra el. I fjol färdigställdes dessutom en servicebyggnad med duschar, toaletter och latrintömning.

Husbilarna genererade 2013 omkring 200 000 kronor i intäkter till föreningen, vars ekonomi drabbats hårt av de senaste åren minskade fiske. Nu tror Johan Olsson att nomineringen, och förhoppningsvis även vinsten, ska innebära en intensivare husbilstrafik framöver.

– Det blir det säkert. De som blivit nominerade tidigare har märkt det, säger han.

Husbil & Husvagn har utsett Årets Ställplats sedan 2009. Vinnaren röstas fram av mässbesökare på Elmia i Jönköping i september och presenteras några veckor senare. Förutom till Senoren har priset tidigare gått till Böda och Kårehamn på Öland, samt till Trosa och Askersund.

Årets övriga nominerade presenteras i tidningens kommande julinummer. Redaktionschef Maria Andersson vill inte avslöja vilka de är innan dess.

– Vi håller lite på det, säger hon.

Enligt henne går nomineringsgruppen efter en rad olika kriterier, exempelvis prisnivå, servicefaciliteter, tillgänglighet, popularitet, och omgivning. Ägarens engagemang har också betydelse i bedömningen. Dessutom är bredden viktig; de nominerade får inte vara alltför likartade.

Huvudsyftet med tävlingen är att skapa positiv uppmärksamhet kring husbilscamping och på så vis få fler att skapa ställplatser runt om i landet.

– Man kan jämföra med Tyskland, som har väldigt många bra ställplatser. I Sverige ligger vi lite efter, men är ändå på g, säger Maria Andersson.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.