1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Filmstudion laddad för ny säsong

Denna vecka drar Filmstudion igång sina visningar på Scala igen.
Det är ett späckat program, där filmer från flera olika länder varvas med kända gamla klassiker, som väntar alla filmälskare i Sölvesborg i höst.
Sölvesborg • Publicerad 4 september 2001

Nytt för denna säsong är att det visas hela åtta filmer under hösten, jämfört med tidigare sex. Samtidigt som det erbjuds fler filmer, kan man också välja att köpa ett "halvkort" för fyra filmer om man inte vill se alla åtta.

Gamla klassiker

- Det blir ganska tätt mellan filmerna nu när vi visar fler, framförallt i oktober, november som ju är klassiska biomånader, så känner man att det blir för mycket kan man välja att se hälften, säger Agneta Arvidsson, ordförande för Filmstudion.

Förra hösten visade Filmstudion på prov "Dimmornas kaj" från 1937, vilket väckte mycket positiva reaktioner. Därför har man även i höst valt att visa en gammal klassiker, "Stadens ljus" av och med Charlie Chaplin från 1931.

Uppskattas av många

- Äldre filmer uppskattas av många. Dels finns det gamla människor som minns filmerna från sin ungdom, dels finns det många yngre som vill bli lite bildade och se de gamla klassikerna, säger Agneta Arvidsson.

I övrigt är de flesta filmerna daterade sent 90-tal, och här märks några internationellt uppmärksammade och prisbelönta filmer som den kinesiska "Vikarien" och franska "Änglars drömliv". Fransk-vietnamesiska "När solen står som högst", kanadensiska "Ljuva morgondag" och engelska "The War Zone" är andra godbitar i höstens filmutbud.

Bra blandning

- Vi har fått till en oerhört bra blandning, konstaterar Bertil Pehrsson, som var med och startade upp Filmstudion 1957 och nu åter sitter i styrelsen.

- Vi har stor nytta av de äldre medlemmarnas gedigna filmkunnande när vi väljer filmer. Dessutom är vi unika bland Filmstudiorna i Sverige eftersom vi har studeranderepresentanter i styrelsen, och de i sin tur kan mycket om kultfilmer bland ungdomar, säger Agneta Arvidsson.

Sverigepremiär

I oktober börjar också Filmstudions program för mellanstadiebarn, Filmklubben, visa filmer på Scala.

En vecka senare får Filmstudion äran att ordna en regional träff för Filmstudiorna i södra Sverige på Scala, och samtidigt har de blivit lovade en än så länge hemlig Sverigepremiär.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.