1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Får inte gräva dike

Två lantbrukare i Ysane vill gräva igen ett dike för att få ett mer effektivt jordbruk. De sökte dispens för att få kringgå biotops-skyddet. Länsstyrelsen sa nej. Och nu har Miljödomstolen avslagit lantbrukarnas överklagan.
Sölvesborg • Publicerad 21 juni 2004

Då länsstyrelsen avslog lantbrukarnas begäran hänvisades till att småvatten på jordbruksmark så gott som alltid omfattas av biotopsskydd. Lantbrukarna menade att en igenläggning av diket inte skulle skada biotopen, eftersom det fortfarande finns 1,5 kilometer öppna diken på fastigheten. Grundtanken var att rörlägga ett 500 meter långt dike samt lägga igen ett öppet dike.

De båda bönderna påpekade också att området inte hyser några hotande eller skyddsvärda djur, men Miljödomstolen i Växjö lät sig inte övertygas. Överklagandet avslogs eftersom allmänhetens intresse var viktigare än ett visst försvårande av jordbruksdriften hos de båda lantbrukarna, betonade Miljödomstolen i domen.

Lantbrukarna har rätt att överklaga domen senast den nionde juli.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.