1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Familjen Svensson får odlarpris

Peter och Marie Svensson i Kylinge får BLT:s odlarpris 2006. - Överraskande, men roligt. Fast en sådan här hemsk säsong borde alla lantbrukare få pris, säger Peter Svensson.
Sölvesborg • Publicerad 28 september 2006
Glad överraskning. Mjölkkorna är det centrala i Peter och Marie Svenssons lantbruk och i går belönades de med BLT:s odlarpris 2006. "Överraskande, men roligt" beskriver Peter Svensson utmärkelsen. Foto: bo åkesson
Glad överraskning. Mjölkkorna är det centrala i Peter och Marie Svenssons lantbruk och i går belönades de med BLT:s odlarpris 2006. "Överraskande, men roligt" beskriver Peter Svensson utmärkelsen. Foto: bo åkessonFoto: 

När Peter Svensson från Kylinge runt 1980 studerade på lantbruksskolan i Bräkne-Hoby fick han ögonen på Marie Johnsson från Karstorp vid Gränum i klassen under. De blev tillsammans, gifte sig och bildade familj, som genom åren utökats med barnen Johan (20 år), Malin (17) och Gustav (13).

- När vi träffades i Bräkne-Hoby kände vi inte varandra trots att våra föräldrahem bara ligger några kilometer ifrån varandra. Men Peter kom ju från Sölvesborg och jag från Olofström, berättar Marie Svensson.

Omfattande verksamhet Familjen Svensson har bosatt sig i Peters föräldrahem, som de nu driver i femte generationen. Maries föräldrar bor kvar på gården i Karstorp, men marken ingår numera i det svenssonska lantbruksföretaget som omfattar 150 hektar åker- och betesmark samt 100 hektar skog. Till detta ska läggas 140 mjölkkor och ett 100-tal ungdjur. Men också en maskinstation Peter driver tillsammans med grannen och kollegan Ola Bosson.

Kombinationen av allt detta gör Peter och Marie Svensson till värdiga vinnare av BLT:s odlarpris 2006.

- Glöm inte barnen. Här får alla vara beredda att rycka in, påpekar 46-årige Peter Svensson.

Han säger sig vara glad men överraskad av priset. Men betonar att efter den här säsongen, som han beskriver som lång och jättejobbig, är alla lantbrukare värda ett pris.

- Det var blött i våras, stark torka i somras och så blött igen vid skördetid med dåliga skördar som resultat, säger Peter med en suck.

- Ekonomiskt lär det bli en dålig säsong.

Mjölkkorna i centrum Peter Svensson betonar att mjölkkorna är den centrala punkten i deras tillvaro och att hustrun Marie drar ett mycket tungt lass eftersom Peter rätt ofta är borta och kör sina och Ola Bossons maskiner på andras marker. En veckas gräshackning i södra Småland är precis avslutad för Peter för att ta ett färskt exempel.

Avslutningsvis, en klassisk fråga i sammanhanget: När hade familjen Svensson semester senast?

- Vad sa du det hette? Men 1988, innan Gustav var född, var vi faktiskt en vecka på Kanarieöarna. Annars blir det mest endagsturer och då gärna till Danmark, säger Peter och Marie Svensson gemensamt.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.