1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Exotisk ara trivs i Falkvik

Bland de höga furorna i Anders Alexsons vackra trädgård i Falkvik smälter den stora fågelanläggningen diskret in. Från de väl tilltagna burarna hörs sällsamma ljud som då och då blandas med namnet "Ada". Vresigt kraxat.
- Hon har ett förflutet i en nöjespark, förklarar Alexson i vars generösa fågelviste de två ljusröda arorna lever - de enda i Sverige som fått ungar i år.
Sölvesborg • Publicerad 6 oktober 2001

- Jag har inte hört att den ljusröda aran förökat sig någon annanstans i Sverige i år och jag har kollat med Jonas Wahlström på Skansen.

Den ljusröda aran är en stor och minst sagt färggrann papegoja. Alexson fick överta paret från en bekant och i år har de fått fem ungar i två kullar. Kruxet är att aran föder upp högst två ungar åt gången och i den senaste kullen, som kom i början av augusti, lämnades den tredje åt sitt öde. Den vårdar Anders i källaren och ger mat med slang ett par gånger om dagen, exakt 120 milliliter pulver och vatten, lagom varmt.

Mycket och gott

Det är inte vanligt att aror förökar sig i fångenskap och för att de ska göra det krävs extra goda betingelser.

- Stora burar och så ska det vara mycket och god mat.

Anders Håller upp kassen. Han har just varit och handlat.

- 98 kronor!

Vi kikar och finner bananer, vindruvor och annan frukt. Det går åt i massor. För att inte tala om papegojfodret som kostar 300 kronor säcken.

Utrotningshotade

Å andra sidan betingar aror ett högt pris, men att avyttra dem är inte det enklaste eftersom fåglarna är A-listade, det vill säga att de är utrotningshotade har den högsta skyddsklassen. Normalt lever de i den sydamerikanska regnskogen, även den hotad.

Också de aror som finns och föds upp i Sverige hålls det koll på och om Alexson skulle vilja sälja en av dem så krävs tillstånd hos Jordbruksverket som i sin tur kontaktar Naturvårdsverket.

Anders Alexson, polisinspektör till professionen, vet lagens gång för han är kontaktperson för Blekingepolisen när det gäller handel med utrotningshotade djur och växter.

Orangebukat

Aror är inte de enda rara fåglarna i Alexsons anläggning. Vad sägs om orangebukad papegoja från Afrika, barrabander från Australien, Meyers papegoja, Venezuelaamazon, blåhuvad papegoja, skifferhuvad från Nepal. För att inte tala om gulnackade amazoner.

Intresset för djur och natur har följt Anders Alexson genom livet.

- Jag är född i Tivoli, nära naturen och Ryssberget. Det är nog det, säger han.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.