1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Euron kan skapa jobb

Euron kan ge 30 700 nya jobb i Skåne och mellan 300 och 400 av dem i Bromölla.
Allt enligt en rapport om euron, Skåne och sysselsättningen som Stiftelsen Sverige i Europa i går eftermiddag presenterade på Larssons Mekaniska i Bromölla.
Ett införande av euron skulle betyda stora fördelar för företaget.
Sölvesborg • Publicerad 28 maj 2003

Larssons Mekaniska, som i höstas flyttade från Barum till en nybyggd anläggning på industriområdet, är en typ av företag som kan sägas utgöra stommen i det svenska näringslivet.

Det är högt specialiserat och tillverkar kompletta maskinutrustningar för stärkelseframställning. Företaget har 22 anställda och omsätter 60 miljoner kronor. 95 procent går på export till 57 länder.

Hälften av exporten stannar inom EU där också fåtalet konkurrenter finns, i Tyskland och Holland.

Handelshinder

Även om det går bra för Larssons Mekaniska i dag så har företaget ett handikapp gentemot konkurrenterna i form av handelshinder och valutafluktuationer.

- Det kan gå lång tid från offert till order, men vi måste stå fast vid vår offert trots att valutan ändrar sig, säger vd Jörgen Larsson.

Att stå utanför euron gör det svårt att lägga en offert på rätt nivå, innanför skulle Larssons Mekaniska öka sin konkurrensförmåga ytterligare och företaget tjäna mer pengar.

- Det är viktigt att underlätta konkurrensen gentemot omvärlden och det som är bra för industrin är bra för hela det svenska samhället, säger Jürgen Thierfelder, metallombudsman från Olofström och lika entusiastisk för euron som Jörgen Larsson.

Vända opinionen

Men bland medlemmarna i Metall är uppfattningarna delade, det medger Thierfelder.

- Jag tror tveksamheten bottnar i att man vet vad man har, men inte vad man får, säger han.

Stiftelsen Sverige i Europa turnerar nu i Sverige för att vända opinionen till förmån för Europa och euron. Nästa vecka är det Blekinges tur.

yngve.andersson@blt.se

0456-788 41

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.