"En svensk småstad med danska drag"
Det är miljö- och byggnämnden som antagit "Inriktning och mål för nämndens arbete" och nämnden har onekligen en nyckelroll när det gäller stadsmiljön, hur Sölvesborg ska möta sina besökare och hur man ska locka människor att bosätta sig i staden. Och det ska man alltså göra genom att dels betona den svenska småstaden, dels det danska arvet.
Riksintresse
Sölvesborgs stadskärna är ett riksintresse för kulturminnesvården och denna stadens status får inte inskränkas utan, heter det, snarare förstärkas. Det ska ske bland annat genom att man tar särskild hänsyn när detaljplaner ändras och när nya kommer till. Känsliga byggnader ska förses med skyddsföreskrifter vilket för övrigt redan sker.
Från den danska tiden finns endast S:t Nicolai kyrka kvar. Det mesta av Sölvesborg försvann i stadsbranden 1801.
Danska arbetet
Så här säger stadsarkitekt Jan Lagerås om det danska arvet:
- Vad som främst ger Sölvesborg en viss dansk prägel är kombinationen av den medeltida stadsplanen med tät bebyggelse av hus med fasader av puts eller tegel. En stad som man uppfattar som just en stad även om den är liten, något som är kännetecknande för danska småstäder.
Exempel på byggnader som också skulle kunna finnas i en dansk stad är till exempel den låga delen mot Östra Storgatan av Gamla Apoteket Korsvirkesbyggnaden på samma gata lite längre ner, inne på en gård, är ett annat exempel liksom korsvirkesbyggnaden där Karibakka finns i dag, Elisabeth Svenssons hus vid Lilla Skolgatan/S:t Andreasgatan och det lilla gula huset i hörnet V. Storgatan och Repslagargatan.
Modig prenumererade
Stadsbyggmästare Modig såg på sin tid till att befästa det danska intrycket. Han prenumererade i början av förra seklet på danska arkitekturplanscher som han sannolikt hämtade inspiration av.
- Det är ganska tydligt att de har använts som underlag i Arvesgårds hus med Kristinas Konditori vid Södergatan, säger Jan Lagerås och nämner som andra danskinfluerade byggnader det gamla Sjömanshuset, visserligen inte utformat av Modig utan av murare Gullberg, samt Sternska villan, ritad av stadsarkitekten i Kristianstad, Ludvig Håkansson.