1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En livskris till tonerna av Abba

Tonåriga Bellas värld rasar samman när hon upptäcker att hennes mamma har en hemlig flickvän.
Mjällby skolas nya musikal är en angelägen historia, berättad genom Abbas klassiska melodier.
Sölvesborg • Publicerad 13 februari 2013
Drabbning. Lärarna (Victoria Jönsson och Cajsa Hermansson) har svårt att hantera ?dagens ungdom?.
Drabbning. Lärarna (Victoria Jönsson och Cajsa Hermansson) har svårt att hantera ?dagens ungdom?.Foto: Bo Åkesson
Drama. Moa Berg och Julia Nilsson spelar mor och dotter i Mjällbys showelevers nya föreställning Korthus ? när allt faller. Historien kretsar kring nya familjekonstellationer och svåra val i livet. ?För mig har det mest handlat om att ta fram min ilska?, säger Julia Nilsson om sin rolltolkning.
Drama. Moa Berg och Julia Nilsson spelar mor och dotter i Mjällbys showelevers nya föreställning Korthus ? när allt faller. Historien kretsar kring nya familjekonstellationer och svåra val i livet. ?För mig har det mest handlat om att ta fram min ilska?, säger Julia Nilsson om sin rolltolkning.Foto: 

En vanlig dag när Bella kommer hem finner hon sin mamma och en främmande kvinna, tätt omslingrade vid köksbordet. Att hennes egen mamma dolt något så viktigt som sin sexuella läggning, och att hon dessutom har en ny kärlek i sitt liv blir för mycket. Bella tappar fotfästet, vänder sina vänner ryggen, skolkar och snattar.

Steget från fjolårets uppsättning av den mer lättsamma Disneyproduktionen High School Musical kunde knappt ha varit längre för showeleverna på Mjällby skola. Enligt läraren Maria Werneskog var hon och kollegan Åsa Schyberg överens om att nu göra något som de unga verkligen kunde relatera till.

– Vi ville ta upp något som skulle kunna drabba vem som helst, säger Maria Werneskog.

Att mammans nya partner skulle vara en kvinna avgjorde däremot eleverna i manusgruppen, dels för att skruva historien ytterligare ett varv och dels för att de inblandades könsfördelning (27 tjejer och 3 killar) tvingade dem att banta antalet manliga roller till ett minimum.

Enligt Emmy Bergman, som förutom manusförfattandet också spelar Den Nya Kvinnan, fanns det ytterligare en tanke bakom deras val. Nära relationer mellan personer av samma kön har oftast skildrats som mer socialt accepterat i städer och det mönstret ville de bryta.

– Jag vet inte om vi hjälper någon att ”komma ut”, men jag tror att det kan vara bra att göra en sådan här föreställning på landet, säger hon.

De många sångnumren är översatta och bearbetade versioner av Abbas mest kända låtar, bland annat för att det hunnit gå 40 år sedan denna kvartett slog igenom.

Fotnot: I dag spelas showen två gånger för ensemblens skolkamrater.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.