1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En kulinarisk världsbokdag

Världsbokdagen i Sölvesborg gick i matkonstens tecken.
Ann-Mari Williamsson från Karlskrona berättade om hur hennes bok "Kulinariska utflykter i Sveriges trädgård" kom till och därtill serverades kaffe med karlskronitiska rågskorpor på Stadsbiblioteket.
Sölvesborg • Publicerad 24 april 2003
Foto: Yngve Andersson Världsbokdagen. Ann-Mari Williamsson diskuterar kulinariska utflykter med Ingmar Nilsson, en av besökarna på Stadsbiblioteket.
Foto: Yngve Andersson Världsbokdagen. Ann-Mari Williamsson diskuterar kulinariska utflykter med Ingmar Nilsson, en av besökarna på Stadsbiblioteket.Foto: 

Williamsson är smått legendarisk kock, krögare och matlagare åt prominenta gäster på residenset. Hon är även utbildare med mera och har haft sitt såsfinger med i det mesta som hänt kring mat i östra länsdelen under de senaste decennierna.

För ett par år sedan kom hon på att hon ville göra en kokbok om mat och inte minst råvaror i Blekinge. Hon är själv kokbokssamlare med 1 400 nummer i samlingen.

Magert resultat

Men att producera böcker är ingen billig syssla, särskilt inte i flotta band och med många färgbilder. Ann-Mari Williamsson ägnade fyra månader åt att söka pengar på alla håller och kanter. Resultatet var magert för att inte säga obefintligt. Dåvarande landshövdingen, Ulf Lönnqvist, sade sig inte heller ha några pengar att bidra med. Räddningen blev Glesbygdsverkets generaldirektör som brevledes meddelade att pengarna fanns, på länsstyrelsen i Karlskrona. Ann-Mari tågade dit, visade brevet och fick småningom 30 000 kronor så att den tidsödande fotograferingen kunde börja.

En succé

I december i fjol kom boken, som blev en succé. Den hade kostat lite drygt 800 000 konor att producera i 4 000 exemplar, som nu är slutsålda sånär som på två små kartonger och ska nytryckas.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.