En kulinarisk världsbokdag
Williamsson är smått legendarisk kock, krögare och matlagare åt prominenta gäster på residenset. Hon är även utbildare med mera och har haft sitt såsfinger med i det mesta som hänt kring mat i östra länsdelen under de senaste decennierna.
För ett par år sedan kom hon på att hon ville göra en kokbok om mat och inte minst råvaror i Blekinge. Hon är själv kokbokssamlare med 1 400 nummer i samlingen.
Magert resultat
Men att producera böcker är ingen billig syssla, särskilt inte i flotta band och med många färgbilder. Ann-Mari Williamsson ägnade fyra månader åt att söka pengar på alla håller och kanter. Resultatet var magert för att inte säga obefintligt. Dåvarande landshövdingen, Ulf Lönnqvist, sade sig inte heller ha några pengar att bidra med. Räddningen blev Glesbygdsverkets generaldirektör som brevledes meddelade att pengarna fanns, på länsstyrelsen i Karlskrona. Ann-Mari tågade dit, visade brevet och fick småningom 30 000 kronor så att den tidsödande fotograferingen kunde börja.
En succé
I december i fjol kom boken, som blev en succé. Den hade kostat lite drygt 800 000 konor att producera i 4 000 exemplar, som nu är slutsålda sånär som på två små kartonger och ska nytryckas.