Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elever väljer att rata industrin

Trots lysande utsikter att få jobb väljer blivande gymnasister bort industritekniska programmet.
En (1) enda behörig elev har sökt till höstens terminsstart.
– Obegripligt, säger lärare Ingemo ­Tillström.
Sölvesborg • Publicerad 16 april 2013
Gillar det praktiska. Victor Elofsson går sista året på industri- tekniska programmet och har redan jobb ett par dagar i ­veckan. - För mig är det viktigt att få bygga något med mina egna händer, säger han.
Gillar det praktiska. Victor Elofsson går sista året på industri- tekniska programmet och har redan jobb ett par dagar i ­veckan. - För mig är det viktigt att få bygga något med mina egna händer, säger han.Foto: 
Oroade. Intresset för industritekniska programmet har rasat bland Sölvesborgs och Bromöllas blivande gymnasister, trots att kompetensen är efterfrågad på arbetsmarknaden. Mer än hälften av treorna har redan klart med provanställning efter skolavslutningen. - Vi är mycket förvånade. Vi fick bra respons när vi besökte grundskolorna, men sedan hände något och vi vet inte vad, säger läraren Sonny Mattsson om att bara en elev sökt till höstens kursstart.
Oroade. Intresset för industritekniska programmet har rasat bland Sölvesborgs och Bromöllas blivande gymnasister, trots att kompetensen är efterfrågad på arbetsmarknaden. Mer än hälften av treorna har redan klart med provanställning efter skolavslutningen. - Vi är mycket förvånade. Vi fick bra respons när vi besökte grundskolorna, men sedan hände något och vi vet inte vad, säger läraren Sonny Mattsson om att bara en elev sökt till höstens kursstart.Foto: Lena Ehring
Oroade. Intresset för industritekniska programmet har rasat bland Sölvesborgs och Bromöllas blivande gymnasister, trots att kompetensen är efterfrågad på arbetsmarknaden. Mer än hälften av treorna har redan klart med provanställning efter skolavslutningen. ?Vi är mycket förvånade. Vi fick bra respons när vi besökte grundskolorna, men sedan hände något och vi vet inte vad?, säger läraren Sonny Mattsson om att bara en elev sökt till höstens kursstart.
Oroade. Intresset för industritekniska programmet har rasat bland Sölvesborgs och Bromöllas blivande gymnasister, trots att kompetensen är efterfrågad på arbetsmarknaden. Mer än hälften av treorna har redan klart med provanställning efter skolavslutningen. ?Vi är mycket förvånade. Vi fick bra respons när vi besökte grundskolorna, men sedan hände något och vi vet inte vad?, säger läraren Sonny Mattsson om att bara en elev sökt till höstens kursstart.Foto: Lena Ehring

Varken lärare eller elever förstår vad som hänt. Hur kan ett yrke som är så ­efterfrågat locka så få i en tid då arbetslöshet är ett av samhällets största problem?

Ingemo Tillström, som undervisat i svetsning sedan början av 90-talet, tror att de senaste årens uppmärksammade varsel har skrämt bort många.

Annons

Men hon betonar att det är främst fordonsindustrin som drabbats. Många andra företag har klarat sig bra genom lågkonjunkturen.

Det är talande att mer än hälften av hennes sistaårs­elever redan har klart med jobb efter skolavslutningen.

Lärarkollegorna Sonny Mattsson och Ingemar Bengtsson är inne på samma spår, men de anser ­också att det är gamla fördomar om tungt, smutsigt och dåligt avlönat arbete som fortsätter att spöka.

I själva verket handlar det om ett mycket efter­frågat hantverk i väl anpassad arbetsmiljö; traverser och andra tekniska hjälpmedel tar numera hand om de tunga lyften.

Svetsare tjänar dessutom bättre än många som utbildat sig betydligt längre och det industritekniska programmet ger även högskolebehörighet.

Victor Elofsson går sista året och jobbar redan ett par dagar i veckan. Han har kontakt med ett tjugotal företag och räknar med att få fast anställning inom kort. Hans uppfattning är att många som förr skulle ha valt samma utbildning som han nu i stället vill syssla med datorer.

– Det är it-åldern. Få vill jobba med händerna i dag, säger han.

Ett annat problem är att branschen fortfarande inte lyckas locka fler kvinnor.

– Som mest har jag haft tre tjejer i en klass, säger Ingemo Tillström. Det är en stor besvikelse att det inte gått framåt mer. I den åldern vill de flesta göra som alla andra och då är det svårt att bryta könsrollsmönster. Som tjej är det tryggare att välja ­exempelvis barn- och fritid.

Om inte intresset vaknar hos fler innan nästa ansökningsomgång, som genomförs längre fram i vår, blir det ingen industriteknisk förstaårsklass till hösten. På sikt kan programmet i värsta fall försvinna helt, men det smids planer för att vända den negativa utvecklingen. Framför allt handlar det om informationskampanjer i samarbete med lokala företag.

Gymnasieprogrammen

Utbildning, behöriga sökande (antal elever som sökt respektive utbildning som förstahandsval), antal platser

Bygg- och anläggningsprogrammet, 9, 16

Barn- och fritidsprogrammet, 28, 40

El- och energiprogrammet, 6, 16

Ekonomiprogrammet, 19, 30

Estetiska programmet, media + musik, 9 + 2, 25

Handels- och administrationsprogrammet, 2, Läggs ner

Industritekniska programmet, 1, 16

Naturvetenskapliga programmet + musik, 30 + 7, 40

Samhällsvetenskapsprogrammet, 22, 30

Teknikprogrammet, 11, 25

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons