1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dykare rensade Hörviks hamn

På botten lurar de fulaste fiskarna. I Hörviks hamn är de fulingarna ölburkar och gamla däck, i mängder. Men efter helgen är hamnen snyggare, även under ytan. Fem dykare tog frivilligt på sig städjobbet.
Sölvesborg • Publicerad 27 september 2010
Foto: Sigrid Nurbo

Det var länge sedan någon städade botten i Hörviks hamn, i alla fall om man ska se till de aluminiumburkar som kom upp till ytan i lördags. Det var svårt att avgöra vad de en gång innehållit.

– Det finns så mycket skräp i havet, säger Martin Schöbel som driver den PADI-certifierade Dykstugan i Gammalstorp. Burkarna är värst och de däck som ramlar ned från hamnarna.

Martin Schöbel och fyra andra dykare samt en landpatrull om fyra personer tog i lördags på sig att rensa upp i Hörviks dolda vrår. Men samma städauktion skedde samtidigt i över hundra länder runt om i världen. Det är organisationen Professional Association of Diving Instructors, PADI som påkallat en internationell städdag; "The International Clean Up day". Dagen samlar över 100 000 deltagare och projektet har pågått sedan 25 år tillbaka. Målet är att skydda undervattenvärlden för framtiden.

– Just nu ser ju Östersjön ganska bra ut, men jag tänker på framtiden och dem, säger Martin Schöbel och nickar mot de yngre dykarna Linnea Larsson, 14 och Alexandra Schöbel, 12.

Sigrid Nurbo
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.