1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dråpdomar överklagas

Nu överklagas de fällande domarna i dråprättegången.
Både 30-åringen och hans sju år yngre kamrat vill att hovrätten friar dem från anklagelsen att ha tagit livet av en 55-årig man i en lägenhet i Sölvesborg i somras.
Sölvesborg • Publicerad 12 november 2005

Vid rättegången i Blekinge tingsrätt i Karlshamn dömdes 30-åringen till sex års fängelse för dråp medan hans yngre kumpan dömdes till tre års fängelse för medhjälp till dråp.

30-åringens försvarsadvokat Gunnar Öhrn, Sölvesborg, säger till BLT att han träffade sin klient på häktet i Karlskrona i torsdags och då fick Öhrn i uppdrag att överklaga domen till hovrätten.

Kräver att bli frikänd

Den dömde huvudmannen vill att dråpåtalet ogillas, att han blir frikänd samt slipper betala skadestånd till den dödes fyra barn.

-Eftersom tiden varit knapp begär jag anstånd för att senare utveckla grunderna för överklagandet, säger Gunnar Öhrn.

Slippa skadestånd

Även 23-åringen kräver att bli frikänd och att han därmed slipper ifrån skadestånden på totalt 200000 kronor till 55-åringens barn. Även om han skulle fällas i hovrätten vill 23-åringen att hovrätten sänker det treåriga fängelsestraffet.

I överklagandet pekar försvarsadvokat Björn Attnarsson, Sölvesborg, på att utredningen i målet inte visar att 23-åringen misshandlat 55-åringen i något hänseende.

Vill att åtal ogillas

Samt att hans klient lämnat en förklaring till hur de skador på ena handen, som tingsrätten tog stor hänsyn till i sin fällande dom, uppkommit.

"Därför och i avsaknad av annan utredning borde åtalet mot min klient ogillats i sin helhet", skriver Attnarsson.

Och även om hovrätten skulle komma fram till att 23-åringen är skyldig till medhjälp till dråp anser Attnarsson och hans klient att straffvärdet av denna gärning inte är så högt som tingsrätten kom fram till, det vill säga tre års fängelse.

De vill, i så fall, att fängelsetiden kortas.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.