1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Donerad ljuskrona ska till biblioteket

Stadshotellets ståtliga ljuskrona har donerats till Sölvesborgs kommun.
Stadsarkitekten Jan Lagerås säger att lampan ska monteras ned med varsam hand och sättas upp i biblioteket.
- Takhöjden är exakt densamma, säger Lagerås.
Sölvesborg • Publicerad 29 november 2003
Donerar till kommunen. Stadshotellets festsal har gjort sitt i och med att ägaren Christer Hermansson bygger om till lägenheter. Alla möbler, speglar och lampor donerar Hermansson till Sölvesborgs kommun. Foto: Bo Åkesson
Donerar till kommunen. Stadshotellets festsal har gjort sitt i och med att ägaren Christer Hermansson bygger om till lägenheter. Alla möbler, speglar och lampor donerar Hermansson till Sölvesborgs kommun. Foto: Bo ÅkessonFoto: 

Ägaren Christer Hermansson ska bygga om delar av Stadshotellet till lägenheter. Den stora festsalen har gjort sitt och tas i bruk för bostäderna. Därför beslöt Christer och sonen Fredrik Hermansson att donera allt i festsalen till Sölvesborgs kommun.

Störst intresse riktas självfallet mot den ståtliga ljuskronan, som av allt att döma kommer från Wien i Österrike och sattes upp i Sölvesborg när hotellet byggdes 1910.

- Den har hängt oförändrad i snart 100 år och väger drygt 200 kilo, säger stadsarkitekten Jan Lagerås.

Efter några dagars, och nätters, grubblande kom Lagerås på att ljuskronan i fortsättningen ska hänga i biblioteket, precis som fyra mindre lampor i samma stil.

Bibliotekets mittgång har exakt samma takhöjd som Stadshotellets festsal, 6,15 meter, och kommunalrådet Jens Åberg (s) har lovat att vårda ljuskronan väl.

Någon gång i januari, sedan elledningarna gåtts igenom av Elgruppen, räknar Jan Lagerås med att ljuskronan är på plats i biblioteket.

Var resten av donationen, fler lampor samt en större möbelgrupp, ska placeras än ännu oklart.

När det gäller ombyggnaden till lägenheter i Stadshotellet säger Christer Hermansson att dessa, 27 stycken främst tvåor och treor, ska vara inflyttningsklara den 1 augusti nästa år.

- Intresset är stort. Jag har nog ett 50-tal förfrågningar och jag ska snart börja dela ut lägenheterna, säger Hermansson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.