1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dödlig bakterie i lax från Hörvik

Lax innehållande den i vissa fall dödliga Listeriabakterien har påträffats i butiker i Stockholm
I sex av åtta fall kom fisken från Hörviks rökeri.
- Vi genomför noggranna kontroller. Jag förstår inte hur det här har gått till, säger rökeriets delägare Patrick Martinsson.
Sölvesborg • Publicerad 24 november 2003

Det var i våras som kontrollanter fann den bakteriesmittade fisken i butiker runt om i Stockholm. Upptäckten gjordes av en ren slump. Kontrollanterna undersökte egentligen huruvida fisken klarade angivet bäst före datum, vilket enbart fem av 30 fiskprodukter gjorde. Medan de flesta av de bakterier som hittades gjorde fisken oaptitlig fann man även den dödliga Listeriabakterien. I sex fall av åtta kom fisken från Hörviks rökeri.

Har aldrig hänt tidigare

- Jag förstår inte hur det här har gått till. Vi genomför mycket noggranna kontroller av vår fisk och har aldrig tidigare råkat ut för något liknande, berättar Patrick Martinsson, delägare i rökeriet.

Listeria, som finns naturligt i både jord och vatten, kan ge dödliga infektioner i form av hjärnhinneinflammation. Det är framförallt personer med dåligt immunförsvar som drabbas och gravida kvinnor tillhör den stora riskgruppen. Om en gravid kvinna blir smittad av bakterien finns det risk för antingen missfall eller att bakterien överförs till barnet.

Bakterierna fanns framförallt i kallrökt lax. Är fisken varmrökt dör bakterierna i den höga värmen men när man kallröker fisken klarar sig bakterierna mycket bättre.

Försökte spåra

Trots att bakterierna upptäcktes tidigt i våras fick inte ägarna till Hörviks rökeri veta något förrän för några månader sedan. Då sattes stora resurser in för att försöka spåra varifrån Listeriabakterien kan ha kommit.

- Vi gjorde allt för att försöka få några svar på hur det här har gått till men eftersom det hade gått så lång tid mellan kontrollen och den dagen vi fick reda på resultatet var det mycket svårt att spåra bakterierna, berättar Patrick Martinsson.

Enligt rökeriägaren har man inte funnit några Listeriabakterier i rökeriet, varken före eller efter den aktuella händelsen.

Emma Sandell

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.