1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Det finns en stjärna i varje elev"

På Snapphanens träningsskola är dans och musik mer än bara ingredienser i elevernas show. De är också en väg till starkare självkänsla.
Sölvesborg • Publicerad 7 november 2007
Linn Hörnsten repeterar med gitarren.
Linn Hörnsten repeterar med gitarren.Foto: 
Foto:Lena Ehring Showman. Ola Bengtsson är en av eleverna på Snapphanens träningsskola. Skolan använder bland annat musik och drama som redskap för att stärka elevernas självkänsla. Den 15 november mynnar den estetiska verksamheten ut i en show i Bokelundsskolans aula.
Foto:Lena Ehring Showman. Ola Bengtsson är en av eleverna på Snapphanens träningsskola. Skolan använder bland annat musik och drama som redskap för att stärka elevernas självkänsla. Den 15 november mynnar den estetiska verksamheten ut i en show i Bokelundsskolans aula.Foto: Lena Ehring

Konferencieren Anton Sjögren hinner knappt avsluta sin presentation innan skolkamraten Ola Bengtsson gör entré till tonerna av melodifestivalvinnarna The Arks låt The Worrying kind. Precis som sin förebild och namne Ola Salo, sångaren i The Ark, rusar han fram och tillbaka över golvet. Det är en av många repetitioner inför skolans höstshow, men att döma av hans energiska agerande kunde det lika väl ha varit premiär.

Stärker självkänslan Eleverna på Snapphanens träningsskola har olika former av funktionshinder. Skoltiden ägnar de åt övningar i estetisk verksamhet, kommunikation, verklighetsuppfattning, motorik och vardagsaktiviteter. Målet med undervisningen är att de ska få en stark självkänsla och bli så självständiga som möjligt i vardagen.

Läraren Christina Nordin, som ansvarar för showen, menar att estetiska verksamheter som drama, dans och musik är fantastiska redskap för att stimulera elevernas utveckling. Många gånger har hon sett hur elever, som inledningsvis inte ens vill vara med i träningen, steg för steg vänjer sig vid att stå i centrum och till slut framför sina nummer i en fullsatt aula.

- Eleverna växer oerhört genom detta sätt att arbeta. De älskar det verkligen, säger Christina Nordin.

Showen består av musik- och dansnummer på temat kärlek. Eleverna imiterar sina idoler från pop- och schlagereliten. De har själva gjort kulisser och dekorerat scenen. Kläder lånar de från föreningen Danskompaniet.

Betydelsefull föreställning Kvällen den 15 november går ridån upp i Bokelundsskolans aula. Då framträder även äldre elever från gymnasiesärskolan i Ynde. Christina Nordin menar att föreställningen är lika betydelsefull som de många repetitionerna.

- Det är oerhört värdefullt för eleverna att få visa något som de jobbat med tillsammans och är stolta över. Det finns en stjärna i varje elev. Det gäller bara att locka fram den, säger Christina Nordin.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.