1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

”Det är morfar Sven på bilden”

Mysteriet med den okände mannen på bilden i onsdagens BLT fick en snabb lösning.
– Jag blev full i skratt när jag läste tidningen och såg bilden, för det är ju min morfar Sven Sandin, berättar Eva Reiz.
Sölvesborg • Publicerad 5 juli 2013
Efterlysningen gav snabbt resultat. Eva Reiz (tidigare Lindros) i Bromölla kände direkt igen att det var hennes morfar Sven Sandin, polis i Sölvesborg, som fanns på bilden som släktforskaren Willy Johansson i Malmö ville ha identifierad.
Efterlysningen gav snabbt resultat. Eva Reiz (tidigare Lindros) i Bromölla kände direkt igen att det var hennes morfar Sven Sandin, polis i Sölvesborg, som fanns på bilden som släktforskaren Willy Johansson i Malmö ville ha identifierad.Foto: Lars Ohlsson

Bland kvarlåtenskaperna efter sin farfar Herman ­Johansson, som 1927 emigrerade från Gammalstorp till Kanada där han avled 1963, hittade släktforskare Willy Johansson i Malmö ett okänt fotografi från Nilssons foto i Sölvesborg.

Bilden från 1912 föreställer en polis eller militär som Johansson ville veta namnet på.

För BLT-läsaren Eva Reiz i Bromölla var detta en enkel match.

– Jag kände igen min morfar i paraduniformen direkt. För jag har ju exakt samma bild hängande på min vägg, säger hon.

Mannen på bilden är Sven Sandin, mångårig ­polis i Sölvesborg. Han föddes 1877. Hur länge han ­hade varit polis när bilden togs på honom som 35-åring 1912 är oklart.

Fakta är dock att han året innan hade gift sig med Johanna och 15 år senare, 1926, föddes enda barnet, dottern Liva.

– Då var morfar nästan 50 år och mormor 40 år. De måste ha varit väldigt gamla föräldrar, säger Eva Reiz.

Av allt att döma jobbade Sven Sandin som polis i Sölvesborg fram till 1937 då han, 60 år gammal, blev både pensionär och änkeman. Då flyttade han med dottern Liva till först Kristianstad och sedan Motala där han avled 1951.

– Jag hamnade av en tillfällighet i Sölvesborg 1967 där jag öppnade Eva-­Salongen. Då hette jag Lindros i efternamn och salongen på Östra Storgatan drev jag i 44 år, berättar Eva Reiz.

– Det var många som mindes och pratade om morfar. Alla kom ihåg honom som en väldigt snäll polisman. Han friade hellre än fällde, om man så säger. Och han tillsamman med sin kollega Ekberg hjälpte många berusade ynglingar hem.

– Det var väl det de mindes när de blivit vuxna, ­haha.

Fotografiet av Sven Sandin fick Eva Reiz skickad till sig från polismyndig­heten i samband med polisens flytt från Rådhuset vid Stortorget till Humblas Hus på Bredgatan.

– Någon måste ju ha känt till att jag var Svens barnbarn, säger Eva.

Hur och varför en kopia av fotografiet kunde dyka upp i ett litet samhälle i Kanada har Eva Reiz inget svar på.

– Det kan man verkligen undra. Kanske kände de varandra? Jag tror i alla fall inte att de var släkt.

Willy Johansson i Malmö uttrycker sin tacksamhet över att mysteriet med den okände mannen på bilden nu är löst.

– Ännu en pusselbit har fallit på plats, säger han.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.