1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Den slående tystnaden på Hanö

Tystnaden är utrotningshotad.
Fast inte på Hanö.
Där lockar lugnet och den vackra naturen besökare från hela världen.
Fast på pingstdagen tog en kvartett skånska karateklubbar över fotbollsplanen.
Med kamprop och hopp om ett större vandrarhem.
Sölvesborg • Publicerad 1 juni 2004
Foto: Pär-Magnus Ström
Foto: Pär-Magnus StrömFoto: 

- Vandrarhemmet hade dubbelbokat oss och satt in japaner och amerikaner i sista stund, trots att jag bokat flera månader i förväg. Nu fick vi tränga in oss i ett bostadshus och 13 av oss fick sova på golvet. Jag ska ta upp det här med STF som driver vandrarhemmet. De ska inte komma undan ostraffat, säger Bertil Sonesson, Hässleholms Karateklubb.

Fotboll på klipphäll

Bortsett från den fadäsen är han nöjd. Det är det 24:e träningslägret på Hanö, vars omväxlande terräng är en dröm eller mardröm för alla idrottsutövare. Här finns många och långa och branta stigar, kuperat och fullt med klipphällar där karateföreningarna från Hässleholm, Örkelljunga, Perstorp och Helsinborg kan träna balans, styrka och koncentration.

- Här är tyst, finns varken bilar eller ens mygg och på andra sidan ön finns en klipphäll som en gång var så slät att man kunde spela boll där. Det är idealisk plats för karateträning, säger Bertil Sonesson, efter det att han och kamraterna invaderat Hanös fotbollsplan för att öva kamp.

På gräsplanen har karategänget utsikt över Östersjön och Pukaviksbukten och snart ekar stridsropen över ön, bara för att skrämma bort BLT:s utsända och de 100-tal dovhjortar som lyser med sin frånvaro under vårt besök på Hanö.

Besök av SVT

Utanför Hanöborg, mitt emot det snart upprustade vandrarhemmet, står professor Bo Hagberg, ordförande i Hanö hamn och byalag. Han pratar med en reporter från Sveriges Television som åkt båt för att träffa de forskare som samlats på ön för att diskutera det faktum att antalet 100-åringar i världen dubbleras vart åttonde år.

Forskargruppen, med deltagare från Korea, Japan, Tyskland, Frankrike, USA, Schweiz och Sverige, träffades senast på Hawaii. Det var där Bo Hagberg fick idén om en konferens på Hanö.

Nystart för ön

- Det här är en nystart för hela ön, skriv gärna det. Vi har en ny föreståndare för vandrarhemmet, en taxibåt och nya ägare till restaurangen och butiken. Vi hoppas kunna förlänga säsongen här ute med konferenser långt in på hösten, säger Bo Hagberg.

På pingstdagen var hösten långt borta och många tog chansen att fira Mors dag med en båtresa till Hanö. Och tystnaden, den tog över först då natten kom med annandag pingst och dagen före sommarens första dag.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.