1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De vill ha stopp på terrorn

Nu kräver de svenska pälsdjursfarmarna att regeringen inte slätar över längre utan sätter stopp för terrorn mot landets pälsdjursuppfödare..
Sölvesborg • Publicerad 6 oktober 2003

När Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund (SPR) på lördagen höll förbundsstämma på Hanöhus kunde de finska gästerna berätta att ett specialkommando inom polisen tillsatts för att samordna kampen mot denna form av terrorism.

Över hundra personer, från Umeå i norr till Skåne i söder deltog i stämman, som föranlett säkerhetsåtgärder av hotellet och ingående kontakter med polisen.

På den välbesökta stämman fanns representanter från de nordiska förbunden, från Bryssel och från LRF:s förbundsledning, politiker och folk från länsstyrelsen.

- Stämningen är förstås tryckt, inte minst efter mordbränderna i Oskarshamn och Svenljunga, men några tankar på att ge upp inför hoten fanns inte, säger vd Peter Jeppsson.

Stor besvikelse

Han berättar också om den stora besvikelse man inom näringen känner mot justitieminister Thomas Bodström som inte velat träffa ledningen och diskutera problemet.

- Vi har tidigare vänligt bett Thomas Bodström att komma, men nu ställer vi tillsammans med LRF ett absolut krav att regeringen sätter ner foten och stoppar terrorn, säger Jeppsson som också passar på att ge polisen beröm.

Känner stöd

- Vi känner ett starkt stöd från polisen som verkligen ställer upp, men högre upp är det dåligt ställt. Där finns ett systemfel, säger Jeppsson.

Men allt är inte bara elände för farmarna. På stämman kunde de glädjas åt rapporter om ökad efterfrågan på skinn och därtill goda priser.

Den 10 oktober kommer den stora utredningen om pälsdjursuppfödningens framtid och man ser fram emot den med tillförsikt.

Från förhandlingarna, som leddes av kommunens näringslivschef, Tord Andersson, kan nämnas att en farmare från Listerlandet, Håkan Eliasson, invaldes som suppleant i förbundsstyrelsen.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.