1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De strider om miljödamm på Vesan

Byggandet av en miljödamm på Vesan har vållat strid mellan länsstyrelsen och Sölvesborgs kommun. Detta sedan länsstyrelsen helt enkelt stoppade bygget för tre veckor sedan.
- Deras sätt att hantera frågan förbryllar, säger Östen Mandelholm, kommundirektör i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 18 november 2003

Det var den 6 oktober som länsstyrelsen stoppade bygget av en miljödamm på Vesan, på fastigheten Ysane 3:2.

Detta motiverade länsstyrelsen med att bygget påbörjats utan vare sig samråd med länsstyrelsen enligt kulturminneslagen eller att erforderliga tillstånd inhämtats.

Länsstyrelsen säger att dammens placering gör intrång i det lagskyddade fornlämningsområdet för en fornlämningsregistrerad hög som finns omedelbart nordost om dammen.

Fördjupad utredning

En dryg vecka efter stoppandet beslutade länsstyrelsen att en fördjupad utredning med schaktgrävning ska göras för att ta reda på om fast fornlämning berörs av bygget. Och detta arkeologiska arbete tvingas Sölvesborgs kommun betala.

Nu har Sölvesborgs kommun överklagat länsstyrelsens beslut till länsrätten.

Till BLT säger Sölvesborgs kommundirektör Östen Mandelholm:

Förbryllar

- Länsstyrelsens sätt att hantera frågan förbryllar.

I övrigt ligger Mandelholm lågt med kommentarer. Han vill inte föregripa kommunens yttrande då kommunen både ansökt och fått anstånd till den 2 december för grunderna till överklagandet.

Men enligt Östen Mandelholm har länsstyrelsens beslut stor principiell betydelse då en stor mängd miljödammar planeras runt om i Sölvesborgs kommun.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.